Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Bijgewerkt: 27 min 40 sec geleden

Arubaanse wereldkampioen Morris: Succes is een keuze

22 juni 2017 - 10:53pm

AMSTELVEEN – Jerry Morris (47) is een echte fighter. Een kickbokser. Geboren op Aruba. Opgegroeid in de Bijlmer. Hij is succesvol, maar kende een problematische gezinssituatie, zo beschrijft Jerry in zijn autobiografie ‘Succes is een keuze!’ Voor zijn zoon Jay Jay (17) wil hij het anders aanpakken. Eind juni gaan ze voor de eerste keer samen terug naar Aruba. 

Een echt straatschoffie was Jerry. Zijn moeder, Jacky, was amper thuis. Zij werkte ’s avonds en ’s nachts en had weinig tijd voor Jerry en zijn twee jaar oudere broer Renaldo. Waren ze over de schreef gegaan, dan werden ze genadeloos afgestraft.


Sam Jones zocht Jerry en zijn zoon op in Amstelveen

De twee broers begrepen elkaar goed, maar namen het nooit op voor elkaar. Ze gingen nog liever met elkaar op de vuist. Extreem grof was hun taalgebruik dan. Toch maakten ze carrière: als kickbokser. Renaldo maakte op 26-jarige leeftijd een eind aan zijn leven. Jerry weet nog steeds niet waarom.

Onbetrouwbare partners 
Jerry zet door. Zijn leven kent ups en downs. Succesvol is hij in de kickboks-ring. Hij haalt tien wereldtitels, waarmee hij veel geld verdient. Hij richt sport- en entertainment-centra op op Sint-Maarten, waar ook familie woont. Maar door orkanen, mismanagement en onbetrouwbare zakenpartners gaat het telkens mis.

Het had niet veel gescheeld of alle succes had Jerry helemaal kapot gemaakt. Hij werkte in een koffieshop bij zijn eerste sponsor. Hij werd uitgenodigd om vaker rond te hangen bij deze man, van wie later bleek dat hij ook in hard drugs dealde. Hoewel Jerry goed geld verdiende met vechten, wilde hij wel wat bijverdienen. Dat had de man door. Hij bood hem een splinternieuwe auto aan en later zelfs de financiering van een sportcentrum op Aruba. Jerry sloeg het af, deze poging om zwart geld wit te wassen.

Rustiger vaarwater
Nu is de vroegere Arubaan in rustiger vaarwater terecht gekomen. Morris’ laatste wereldtitelgevecht als professional kickbokser was in 2006. Hij was zich daarvoor al volop aan het bijscholen als fitness-instructeur en leraar lichamelijke opvoeding. Hij geeft nu kickboks- en fitness-trainingen in Amstelveen en coacht zijn zoon Jay Jay (17), die ook ambities heeft om wereldkampioen kickboksen te worden.

Ziekenhuis Curaçao kent chronisch materiaaltekort

21 juni 2017 - 3:51pm

WILLEMSTAD – Toen zijn zwangere vriendin in het ziekenhuis lag en medicijnen nodig had, moest Eric Hoegee zelf op zoek: “Ik moest mijn vriendin achterlaten en apotheken op het eiland afgaan. In het ziekenhuis hadden ze de medicijnen niet meer, ook niet bij de apotheek van het ziekenhuis.” Familie en kennissen van patiënten moeten regelmatig bijspringen in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) op Curaçao.

Verhalen over materiaaltekort zijn er al jaren. Het tekort loopt soms zo hoog op, dat de operatiekamers tijdelijk dichtmoeten en alleen spoedoperaties worden uitgevoerd. De laatste keer was in maart dit jaar, terwijl er na een zelfde operatiestop in augustus vorig jaar 7 miljoen gulden werd vrijgemaakt om de zaak weer op te starten. Een doekje voor het bloeden, zo vindt de Vereniging van Medische Specialisten.

In 2009 werd het Sehos bijna failliet verklaard. Daarna stond alles in het teken van financieel management. Maar acht jaar later gaat het ziekenhuis nog steeds gebukt onder financiële tekorten.

Waarom lukt het het ziekenhuis almaar niet om materiaal op orde te houden? Volgens interim-medisch directeur Franke Scheper zijn groei van de zorg en het sluiten van een andere medische instelling, de Taams Kliniek, een paar redenen waarom de kosten het budget van 120 miljoen overstijgen. Zijn voorganger, oud-medisch directeur Cai Winkel, keek vooral naar de medisch specialisten als grootverdieners die zo snel mogelijk in dienst moeten van het ziekenhuis om de kosten te drukken. De medisch specialisten wijzen op hun beurt naar het slechte management van het Sehos en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Bijspringen
Ondertussen blijven patiënten de dupe. “Mijn vader lag een paar weken in het Sehos met zware verbrandingen in het gezicht. Mijn moeder heeft toen heel veel gaas en verband gekocht. De voorraad was erg klein”, vertelt Bianca Hoedemaker. “Mijn moeder deed het graag want ze weet dat het ziekenhuis niet veel heeft. Maar het is nog steeds een probleem. Ook voor mijn oma hebben we zelf luiers voor volwassenen gekocht, omdat ze daar niet genoeg hadden.”

Ook een nieuwe heup is niet altijd voorradig, waardoor een patiënt wordt opgescheept met een tweederangs-oplossing. Fysiotherapeut Ilse Spaans: “Een patiënt van mij had haar heup gebroken en kwam vanwege haar leeftijd in aanmerking voor een nieuwe heup. Deze waren niet voorradig en is er een constructie met schroeven geplaatst, de ‘dynamic hip screw’ die niet goed uit testen komt. Dit is gaan schuiven en ze moest na twee maanden alsnog een nieuwe heup krijgen.”

‘Nieuwe strategie’
De nieuwe algemeen directeur Anthon Casperson en de nieuwe Raad van Bestuur maken morgen hun ‘visie en strategie voor reorganisatie’ bekend. Een visie die volgens de bouwers van het nieuwe ziekenhuis (USONA/Berenschot) broodnodig is, want ‘zorg gaat primair niet om stenen, maar om de kwaliteit’. Mogelijk zullen dan ook plannen bekend worden om het materiaaltekort tegen te gaan.

‘Voorlichting nodig bij legalisatie medicinale cannabis op Aruba’

20 juni 2017 - 4:15pm

ORANJESTAD – Het is één van de meest spraakmakende thema’s in de huidige verkiezingsstrijd op Aruba: de vraag of het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden gelegaliseerd kan worden. De meeste politieke partijen zeggen voor te zijn. Maar zitten gebruikers daar ook op te wachten? 

Tijdens het eerste lijsttrekkersdebat, eerder deze maand, gaven alle deelnemende partijen aan voorstander te zijn van de legalisatie van cannabis voor medicinaal gebruik. Vroeger was dit onderwerp volkomen taboe in de Arubaanse politiek. Tijdens de verkiezingen van 2013 was slechts één politieke partij voorstander van legalisatie, maar dit jaar lijken de twee grote partijen MEP en AVP, en kleinere nieuwkomers als POR en MAS, mogelijkheden te zien in medicinale wiet.

Kleine stappen
Andriani Geerman (34), een sushi-chef met een eigen restaurant op het eiland, heeft sinds zijn 18e last van extreem zware jicht. Op dit moment heeft hij ontstekingen op maar liefst zeventien plekken op zijn lichaam. Geerman zegt zijn vaste medicijnen te combineren met vegetarische voeding, natuurlijke supplementen en het roken van joints tegen de pijn.

Hij zegt baat te hebben bij het gebruik van cannabis, maar waarschuwt tegen legalisatie zonder grondig onderzoek naar mogelijke gevolgen. “Het is onbekend gebied. Voor je het weet ga je vol gas en zink je het schip zonder dat het nodig is. Maak kleine stappen. Kijk hoe landen in de regio het doen en leer daarvan. In andere landen werd cannabis eerst gedecriminaliseerd. Daar is ook alleen medicinaal gebruik gelegaliseerd. Het gaat vooral ook om educatie. Licht je bevolking en met name kinderen voor, voordat je hieraan begint.”

Zolang het illegaal is kunnen artsen zich niet formeel in de materie verdiepen en er ook niet mee werken, merkt Geerman op. Decriminalisatie betekent voor hem dat ook wiettelers worden betrokken in het proces naar een gecontroleerde, legale teelt. Het legaliseren van wiet voor recreatief gebruik ziet Geerman vooralsnog als een stap te ver. “Zonder educatie zou dat gevaarlijk zijn.”

Andriani Geerman heeft al jaren last van extreem zware jicht. Foto: Ariën Rasmijn

Hele plant
Wordt medicinale wiet legaal, dan vindt Geerman dat iedereen het recht heeft om zelf te bepalen op welke manier hij het medicijn inneemt. “Je kunt bijvoorbeeld cannabis-olie of pillen gebruiken. Kinderen met autisme zouden daar baat bij kunnen hebben. Maar het moet niet daarbij blijven. Waarom zou het alleen in geprocesseerde vorm verkrijgbaar moeten zijn, terwijl het in natuurlijke vorm het beste is? Zelf ben ik erachter gekomen dat ik baat heb bij het gebruiken van de hele plant. Naast het roken, ook gewoon alles van het blad en de stek, tot aan de bloem. Al die onderdelen hebben iets dat mij kan helpen. Dus laten we maar zeggen dat ik een belangrijke ingrediënt nog mis in mijn dagelijkse ‘power smoothie’.”

Empresarionan lokal no ta haña sufisiente stimulashon

18 juni 2017 - 5:50pm

WILLEMSTAD – Masha poko na Kòrsou ta mira hóben ku no ta tuma un trabou fiho, i ku en bes di esaki ta tuma e paso pa kuminsá komo empresario. Den enseñansa, asina ekspertonan ta bisa, kasi no tin atenshon p’esaki.

Ashton Vicario (28) ta doño di un bar-restorant. “MI a kita for di mi trabou fiho den hóreka pa un situashon insigur, di kuminsá mi mes restorant. Esaki no tabata un eskoho fásil.” Lavita Mohabirsing (28) tin su mes restorant. “Alafin mi a tuma e paso aki, pero mi no tabata sa unda mi mester a kuminsá. Mi tabata haña difísil pa pidi ayudo di hende straño.”

No tin sufisiente stimulashon
Segun Fiona Curie, kolaboradó di maneho na ministerio di Desaroyo Ekonómiko, empresariado no ta haña sufisiente stimulashon for di kas i den komunidat. “Ta eduká i prepará alumno pa sigui un sierto patronchi. Generalmente ta krea tiki espasio pa reta e patronchi ei. Ami lo ker a proponé pa den enseñansa na Kòrsou trata esaki strukturalmente, kaminda ta eduká studiantenan pa bira empresario i despues ta sostené nan den e fase di komienso di e empresa.

Marie-Louise Klijn ta traha i bende hoya. Potrèt: Renshonique Antonia

Marie-Louise (21) tin su propio liña di hoya. Via su mayornan for di kas mes el a haña e eksperensha empresarial. Pero e ta rekonosé e opstákulonan di hóbennan ku no tin e konosementu aki. Segun Klijn Kòrsou falta eventonan kaminda hóbennan na idioma fásil i kla ta haña inspirashon i edukashon pa kuminsá un empresa propio. Segun e esaki lo stimulá mas hóben pa tuma e paso aki.

Tin bia Klijn ta tende di su ko-studiantenan ku nan mayornan i e hendenan rònt di nan ta demotivá nan. “Mi konosé hopi hóben ku tin un hòbi ku nan por gana sèn kuné, pero pa miedu tòg nan ta skohe pa traha pa un kompania fulltime. E ora ei nan ta bisa: Mi ke lanta mi mes carwash, pero mi mama ke pa mi bai pa seguridat. Pasobra mi no ta di Jan Thiel (bario riku, red.), pero di Seru Fortuna (bario pober na Kòrsou, red.) lo mi no logra. Niun hende rònt di mi no a tuma e paso ei, ke men mi tampoko no por.”

Kreatividat
Lavita Mohabirsing sa di eksperensha ku no ta siña studiantenan na Kòrsou pa pensa ‘out of the box’. Segun Curie di ministerio di Asuntunan Ekonómiko enseñansa na Kòrsou mester fókùs mas riba pregunta ku ta importante pa e empresarionan hóben di futuro.

“Pensamentu den direkshon di solushon i kreatividat ta algun kalidat ku mester train studiante aden. E kalidatnan aki ta inherente na e empresario. No laga nan limitá bo, sea ambisioso! Bo no mester tin miedu di pidi ayudo. Kuminsá awe, paso pa paso, no posponé!

Millerson: kwart bootvluchtelingen Venezuela is crimineel

16 juni 2017 - 10:13pm

DEN HAAG – De ‘ongewenste migratie’ vanuit Venezuela is deze week onderwerp geweest van felle discussie tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO). De bijeenkomst in Den Haag is afgesloten met een afsprakenlijst. De parlementen van alle landen in het Koninkrijk spreken hun zorg uit over de penibele situatie in Venezuela.

Ondanks het debat blijft een krachtig signaal over de situatie in Venezuela vooralsnog uit. Volgens René Herdé (Aruba) was de discussie vooral bedoeld voor de eigen bevolking. “Geef hun duidelijkheid en zekerheid, geef de informatie die we hebben. Dat is binnen de commissie gebeurd. We zijn op goed op de hoogte van de situatie in Venezuela. Op dit moment is er geen reden tot grote zorg, maar we zijn alert, omdat het ieder moment om kan slaan.”

Zogeheten ‘grote migratiestromen’ bleven tot nu toe uit, zoals ook minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) meermaals heeft beweerd in de Tweede Kamer. Dat wil niet zeggen dat de Benedenwindse eilanden geen hinder ondervinden van Venezolaanse vluchtelingen.

William Millerson ondertekent de afsprakenlijst van het IPKO. Foto: Pieter Hofmann

William Millerson (Curaçao): “Wij ervaren dat van de binnenkomende illegalen op de bootjes tenminste 25 procent zware criminelen zijn.”
Zowel de Curaçaose als de Arubaanse delegatie zegt dit te zullen tegengaan. Millerson: “Onze minister van Justitie heeft actie ondernomen om de kustlijn helemaal af te sluiten. Ook gelden er striktere immigratieregels. Om de week worden er invallen gedaan en tien tot dertig Venezolanen uitgezet.”

Geschillenregeling
De landen hebben verder herhaald dat het huidige voorstel van de geschillenregeling, afkomstig van minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) niet voldoet aan de criteria die de Caribische landen gesteld hebben. Eerder kwamen de parlementen van het Koninkrijk tot een gezamenlijk voorstel. Bij conflicten tussen landen in het Koninkrijk doet een onafhankelijke instantie bindende uitspraken over strikt juridische geschillen over de interpretatie van het Statuut.

Prompt diende Plasterk een eigen voorstel in dat behandeld gaat worden in de Tweede Kamer. Plasterks voorstel behandelt een breder scala aan conflicten mee tussen landen in het Koninkrijk, maar voorziet niet in bindende uitspraken.

Curaçaose bevolking achtergesteld door katholieke kerk

16 juni 2017 - 5:42pm

LEIDEN – Bijna driekwart van de Curaçaose bevolking is jarenlang doelbewust beperkt in de kansen op vooruitgang. De katholieke kerk speelde daarin een belangrijke rol, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Het was een publiek geheim op het eiland, maar nu heeft de wetenschap het bevestigd. Met name het zwarte deel van de Curaçaose bevolking, buiten het stedelijk gebied, is tot ver in de twintigste eeuw achtergesteld in al zijn maatschappelijke kansen, vooral in het onderwijs en de arbeid, om zo te zorgen dat er geen ‘onrust’ op het eiland zou komen.

Margo Groenewoud is donderdag aan de Universiteit Leiden gepromoveerd. Zij deed onderzoek naar de ontwikkeling van de Curaçaose samenleving tussen 1915 en 1973. Uit haar interview- en archiefmateriaal blijkt hoe nauw het koloniaal bestuur samenwerkte met de katholieke kerk en het bedrijfsleven.

Groenewoud vertelt dat op het eiland altijd de vrees bestond voor een opstand, waarin de zwarte volksklasse meer rechten zou opeisen. “De kerkleiding vond tot ver in de jaren ’50 dat de katholieke Curaçaoënaar niet toe was aan maatschappelijke en politieke participatie.” Alléén uitverkoren katholieke gezinnen kregen toegang tot goed onderwijs.

Arbeid
Ook op het gebied van arbeidskansen en inkomen ging het volgens het onderzoek vaak mis. Tot de Tweede Wereldoorlog nam de oliemaatschappij CPIM, later Shell, liever tijdelijke migranten aan, in plaats van lokale mensen. “Men was bang dat zij te mondig zouden worden en bepaalde arbeidsvoorwaarden zouden afdwingen. De kerk was heel belangrijk om een deel van de bevolking op afstand te houden.”

Pijnlijk
Alleen al de aankondiging van de promotie leidt op sociale media tot veel reacties. “Ik denk niet dat de bevinding een verrassing is. De pijn zit hem er vooral in dat er niets tegen is gedaan en dat het nu wordt benoemd”, zegt Groenewoud. Zij is blij met de stroom aan reacties vanuit Curaçao: “Je ziet dat het inzichten oplevert die kunnen helpen om als maatschappij verder te komen.”

Maar is Curaçao jarenlang ‘dom gehouden’, zoals in een van die reacties wordt gesteld? Groenewoud kiest haar woorden voorzichtig: “Dat zouden absoluut niet mijn woorden zijn. Ik laat in het onderzoek ook zien hoe wijs de bevolking omging met een aantal zaken.”

Dat blijkt bijvoorbeeld bij het invoeren van het algemeen stemrecht in 1948. Wijkleiders werden actief om in hun bario over politiek te spreken en kennis te verspreiden over bestuur en democratie. “De uitkomst overviel de katholieke kerk volledig. Tegen alle verwachtingen in stemde het volk overwegend nationalistisch.”

Groenewoud onderstreept dat het de kerkleiding was die voor de achterstelling zorgde. Veel individuele verpleegsters en onderwijzers vanuit de kerk, maar ook meer progressieve priesters als Brenneker en Römer, hebben wel degelijk veel betekend voor ontwikkeling van de gemeenschap.

Hoe doet Curaçao het nu?
De vraag is of er intussen wél gelijke kansen zijn voor alle kinderen op Curaçao. Groenewoud ziet genoeg aanwijzingen dat de problemen van vroeger vaak voor blijvende achterstand zorgen. “Voor kinderen met bepaalde achtergronden op bepaalde scholen wordt het nog steeds niet vanzelfsprekend gevonden dat ook zij naar de havo kunnen. We moeten het nu met cijfers in beeld gaan krijgen.”

Op 21 september zal Margo Groenewoud haar proefschrift bij de University of Curaçao in het openbaar verdedigen. Aan die universiteit gaat ze gedragswetenschap doceren en onderzoeken begeleiden.

Margo Groenewoud is donderdag gepromoveerd met haar wetenschappelijk onderzoek ‘Nou koest nou kalm’ – foto: Universiteit Leiden

Gezaghebber Statia moet besluiten ondertekenen

16 juni 2017 - 1:20pm

ORANJESTAD – Waarnemend gezaghebber Julian Woodley moet de democratisch genomen besluiten van het twee leden tellende bestuurscollege van Sint-Eustatius ondertekenen. Dat liet de rechter weten in het kort geding dat door gedeputeerden Charles Woodley en Derrick Simmons tegen de gezaghebber was aangespannen. Het voorlezen van het vonnis werd tijdens een live-uitzending van Radio Statia uitgezonden.

Het botert al langer niet tussen het bestuurscollege, dat in de eilandsraad gesteund wordt door Progressive Labour Party (PLP) en onafhankelijk raadslid Reuben Merkman, en gezaghebber Woodley, die een verleden heeft als politicus van de oppositionele Democratische Partij (DP).

Als gezaghebber, weigerde Woodley een aantal door het bestuurscollege genomen besluiten te ratificeren. Door de kort-geding rechter daartoe gedwongen, moet hij dat nu in een aantal gevallen alsnog doen.  Dit betreft het besluit tot schorsing van de havenmeester, een overeenkomst over afvalscheiding, en de goedkeuring van een officieel bezoek aan Den Haag. Verder moet Woodley ook een brief aan Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk mede-ondertekenen.

De rechter vond het niet nodig dat de gezaghebber ook zijn handtekening zet onder een overeenkomst met oliebedrijf NuStar Statia Terminal over havengelden en loodsdiensten, omdat er momenteel gewerkt wordt aan een nieuwe regeling.

Onrechtmatig
Volgens het Gerecht is er geen wettelijke basis waarop de waarnemend gouverneur kan weigeren rechtmatig genomen besluiten door het bestuurscollege te ondertekenen. Indien hij van mening is dat besluiten onrechtmatig zijn, kan hij via de rijksvertegenwoordiger zulke besluiten ter vernietiging aan de rijksregering voorleggen, aldus het Gerecht, dat geen dwangsommen heeft opgelegd. Wel werd de gezaghebber veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Gezaghebber Woodley heeft verklaard de uitspraak van de rechter te zullen respecteren. Hij zal meerderheidsbesluiten ondertekenen, en besluiten voor vernietiging voordragen indien er naar zijn oordeel sprake is van strijdigheid met het recht of het algemeen belang.

De gezaghebber, gedeputeerden en hun advocaten achter de tafel tijdens de hoorzitting. Foto: The Daily Herald | Althea Merkman

Geschiedenisboekjes
Terwijl gedeputeerde Simmons sprak van een rechtelijke uitspraak voor de geschiedenisboekjes, liet zijn collega Charles Woodley weten dat het conflict met de gezaghebber ‘niet zover had moeten komen.’ Advocaat Jason Rogers, die de gedeputeerden in de gerechtelijke procedure heeft bijgestaan, sprak zijn tevredenheid uit dat de rechtbank zijn argumentatie heeft gevolgd.“Door niet te tekenen veroorzaakte de gezaghebber stagnatie in het bestuur van het eiland. Dat is in strijd met zijn taken en verplichtingen zoals vastgelegd in de Wet Openbare Lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (WolBES). Dat hebben wij tijdens de hoorzitting aangegeven”, aldus Rogers.

Ondanks het kort geding, staan de gedeputeerden volgens hun advocaat ‘in het belang van het eiland’ open voor samenwerking met de waarnemend gouverneur.

Aruba mist weer deadline aanstelling ombudsman

14 juni 2017 - 8:09pm

KRALENDIJK – Aruba was een opvallende afwezige op de conferentie van de Caribbean Ombudsman Association (CAROA), die deze week op Bonaire werd gehouden. Dat zeggen voorzitter Nilda Arduin, ombudsman van Sint-Maarten, en de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Van Zutphen is als ombudsman BES ook lid van CAROA en was deze keer gastheer van de tweejaarlijkse conferentie.

De meeste Caribische landen hebben al een ombudsman, zo’n 25 in totaal. Negentien daarvan zijn lid van CAROA. Arduin: “We zijn twee jaar geleden naar Aruba geweest met Reinier van Zutphen en Keursly Concincion (Ombudsman van Curaçao, red.) voor gesprekken met stakeholders. Het parlement heeft erover vergaderd en er is een trekker aangesteld. Maar helaas wordt de deadline van 1 juli 2017 niet haalbaar.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/ombudsmanaua.mp3 Ombudsmannen Nilda Arduin en Reinier van Zutphen over het ontbreken van een ombudsman op Aruba

Van Zutphen vult daarop aan geluiden te horen dat een ombudsman wordt gemist op Aruba: “Groepen die achtergesteld zijn missen een ombudsman om een klacht te kunnen neerleggen. Dat men daar niet aan wil is misschien wel symptomatisch. Voor de burgers is het heel belangrijk, want er spelen een paar hele serieuze dingen. Aruba moet echt over de brug komen.” Van Zutphen vreest dat de aanstelling van de ombudsman weer wordt uitgesteld door de komende verkiezingen op Aruba. “Dan zijn er weer andere prioriteiten.”

Arduin is de eerste ombudsman van Sint-Maarten. Zij werd aangesteld op 10 oktober 2010, toen Sint-Maarten een autonoom land werd. Zij heeft in de eerste jaren veel pionierswerk gedaan, maar dat is nog niet klaar. “Het opzetten van een nieuw instituut is een uitdaging. We hebben een strategisch plan gemaakt voor tien jaar. We hebben daarin opgenomen dat er na zeven jaar een mega-evaluatie zou worden gehouden. Die is nu gaande.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/ombudsmansxm.mp3 Nilda Arduin over haar pionierswerk op Sint Maarten

De grootste ‘bottlenecks’ zijn nu wel opgelost, zegt Arduin, zoals hoe de ombudsman wordt gefinancierd. De bekendheid van het instituut ombudsman laat op Sint-Maarten nog te wensen over: ‘Wat doet de ombudsman eigenlijk? De term behoorlijk bestuur, in het Engels propriety, is nog geen huishoudelijke term. Dat geeft aan wat de bottlenecks zijn.”

Gezaghebber Edison Rijna opende de CAROA-conferentie. Foto OLB

Arduin treedt in oktober af. Haar opvolger zal haar werk moeten voortzetten. Bij de werving voor de nieuwe man of vrouw ontbreekt een goede profielschets voor de functie. “Onze wetgeving kan worden aangescherpt met bijvoorbeeld een goed profiel voor de ambtsdrager. Wie zou je daar moeten neerzetten? Dat kan mogelijk worden aangescherpt.”

Discussie IPKO over Venezuela loopt hoog op

14 juni 2017 - 4:41pm

DEN HAAG – Met het toenemen van de spanningen in Venezuela neemt ook de druk op de Benedenwindse samenlevingen toe. Vandaag liepen op de eerste dag van het IPKO (Interparlementair Koninkrijkoverleg) in Nederland de gemoederen hoog op, vooral over de rol van het Koninkrijk bij de vluchtelingenproblematiek vanuit Venezuela.

Volgens Menki Rojer (Curaçao) komen er dagelijks 70 tot 100 Venezolaanse vluchtelingen aan land en zijn er inmiddels meer dan 5.000 die illegaal op het eiland verblijven. Ana Maria Pauletta (Curaçao): “We hebben het over een migrantenstroom voor een klein eiland.”

Per onderschepte vluchteling bereiken er volgens haar zeven man het eiland. Curaçao kan daardoor de toegenomen criminaliteit als gevolg van drugs- en wapensmokkel niet meer aan, zegt ze. Giselle McWilliam (Curaçao) vindt dat Nederland militair en politiek paraat moet staan. Volgens Rojer moet Nederland de eilanden bijstaan. Geen van hen maakt duidelijk op welke manier.

Verantwoordelijk
André Bosman (Nederland) vindt dat te makkelijk. “Als iedereen verantwoordelijk is, is niemand verantwoordelijk”, houdt hij de Caribische delegaties voor. Hij wil dat de Caribische landen hun eigen verantwoordelijkheden nemen om vervolgens te kijken waar het Koninkrijk moet bijspringen en op welke manier.

Daarop volgt een aanvaring tussen Pauletta en Bosman. Zij vindt de VVD’er ‘bagatelliserend’ en ‘ridiculiserend’ over de inbreng van de eilanden en hoe zij het probleem schetsen. Bosman voelt zich persoonlijk weggezet (zegt hij buiten bereik van de microfoon) en herhaalt dat de eilanden concreter moeten worden. Antje Diertens (Nederland) vindt dat alle delegaties in gesprek moeten om oplossingen te bedenken.

Asielwetgeving
Eerste Kamerlid Frank van Kappen (VVD) komt tussenbeide. Het Koninkrijk is verantwoordelijk voor Defensie, maar handhaving van mensenrechten, asielbeleid en uitzetting zijn landstaken. “Dat is gewoon zo. Maar er is ook nog de wil om elkander bij te staan”, zegt Van Kappen. “Alleen gaat Nederland het niet even oppakken. Een van de dingen die de (Caribische) landen kunnen doen, met name Curaçao, is de wetgeving op orde brengen.”

Daar raakt Van Kappen aan een heikel punt voor Curaçao: het land heeft nooit wetgeving in orde gemaakt. De UNHCR (Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties) behandelt asielaanvragen en plaatst de indiener bij toewijzing in een ander land, niet op Curaçao.

Aruba heeft wel asielwetgeving, maar ook daar zijn de zorgen groot. Volgens Evelyn Wever-Croes (Aruba) zijn er in de afgelopen maanden 1500 Venezolanen ‘achtergebleven’. “Dat is voor ons veel. We moeten afspraken maken in verband met het tekort aan ruimte.”

’17 jaar nodig voor herstel koraalschade bouw mega-pier Curaçao’

14 juni 2017 - 2:09am

WILLEMSTAD – 52 procent van de totale oppervlakte van een groot koraalrifgebied op Curaçao is in april beschadigd tijdens de werkzaamheden om onderwater een barge te verankeren. De Nederlandse hoofdaannemer BAM is bezig met de bouw van een tweede mega-pier op het eiland.

“71 procent van de grote koralen heeft een ernstige klap gehad. Er is geconstateerd dat ankers en ankerkabels het koraal hebben doorgesneden, verbrijzeld of losgetrokken. Volgens berekeningen zal het ruim 17 jaar duren voordat het aangetaste koraal weer aangegroeid is.” Dat staat in het eindrapport van milieu-consultancybedrijf EcoVision. Het rapport is gemaakt in opdracht van Curaçao Ports Authority (CAP).

EcoVision heeft de ankerplannen van BAM en de schade die in het gebied is geregistreerd geanalyseerd. De geconstateerde schades zijn verdeeld over twee gebieden: een klein gebied van 400 vierkante meter en een groot gebied met een diepte van tussen de 2 en 30 meter. Op een diepte van tussen de 4 en 10 meter is de waarde van de koraalbedekking het hoogst. “Het koraalrif dat buitengewoon goed ontwikkeld was met een grote diversiteit aan koraalsoorten, heeft veel van zijn aantrekkelijkheid verloren”, staat in het rapport.

Schade berekenen
Het milieu-consultancybedrijf heeft niet de geldwaarde van de schade berekend, maar heeft zich beperkt tot het gebruik van de parameters van het lokale onderzoeksinstituut Carmabi om de schade te omschrijven. Volgens die berekeningen meet het schadegebied één hectare waar tussen de 42 en 52 procent van het koraal beschadigd is.

Foto’s van het vernielde koraal. Screenshot uit het rapport van EcoVision

In het rapport staat dat de betrokkenen zich niet volledig hebben gehouden aan de voorwaarden van de vergunningen, die aan CAP zijn verleend om de mega-pier te bouwen. In de vastgelegde voorwaarden staat dat een anker uitsluitend gebruikt mag worden bij een diepte van meer dan 30 meter. Ook moet er een zogeheten ‘silt screen’ gebruikt worden om het koraal te beschermen; dit is niet gebeurd. Bouwbedrijf BAM is hoogstwaarschijnlijk degene die de schade heeft veroorzaakt, al wijst dit rapport geen veroorzaker aan. BAM doet zelf ook intern onderzoek naar de vernieling van het koraal.

CPA beschikt over drie vergunningen voor de bouw: een bouwvergunning en een vergunning die gebaseerd is op de Nationale Maritieme Verordening uitgegeven door het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ordening (VVRP), en een ontheffing gebaseerd op de Verordening van het Koraalrif, uitgereikt door het ministerie van Volksgezondheid, Milieu en Natuur.

Locatie waar het anker de schade heeft aangericht. Screenshot uit het rapport van EcoVision

Fonds voor restauratie
Om de schade te vergoeden beveelt EcoVision twee methodes van compensatie aan. De eerste is een financiële compensatie gebaseerd op de totale economische waarde van het gebied. De tweede is een fonds voor de restauratie van het koraal in het aangetaste gebied. Het fonds moet dan door Carmabi beheerd worden, in samenwerking met lokale duikondernemingen. De voorkeur van EcoVision gaat uit naar de tweede methode.

Diep in de schulden: ‘Als ik voor de trein spring, heb ik rust’

12 juni 2017 - 10:45pm

AMSTERDAM – Aan haar ouders of broertje dacht ze al niet meer, niet eens aan haar drie kinderen. Ze stond te wachten langs het spoor. Zometeen kwam de intercity langs, en omdat die het hardst reed zou alles het snelst voorbij zijn. “Ik dacht: als ik spring dan heb ik rust.”

Simone (36), van Curaçaose afkomst, zat in de schulden. Daardoor werd ze depressief en suïcidaal. “Ik schaamde me kapot. Ik deed de deur niet meer open en reageerde niet meer op telefoontjes.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/repoarmoede.mp3 Een reportage van Pieter Hofmann

Op het evenement Pop Up Your Life in de Johan Cruyff Arena doet ze haar verhaal. Ongeveer duizend mensen zijn gekomen om te luisteren naar zowel de projectdeelnemers als sprekers uit onder meer het bedrijfsleven. De Curaçaose Jurenne Hooi, directrice van de Stichting MaDi (Maatschappelijke Dienstverlening) in Amsterdam Zuidoost, staat met haar stichting ook op het evement. Zij wil armoedeproblematiek anders aanpakken. Mensgericht in plaats van schuldgericht.

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat mensen in diepe schulden geen ‘ruimte’ meer hebben om na te denken hoe ze hun schulden gaan aflossen. In plaats van deze mensen nog harder achter hun broek aan te zitten focust MaDi’s aanpak zich op wat deze mensen willen bereiken. “We benaderen de mensen vanuit positiviteit. We vragen ze: wat is je droom?” De aanpak werpt vruchten af.

Hooi: “We maken goed contact met de klanten en zetten ze groepsgewijs bij elkaar. Iedereen handelt vanuit zijn droom en maakt een persoonlijk ontwikkelingsplan. De medewerkers van MaDi zijn geen hulpverleners maar coaches, want de deelnemers moeten het uiteindelijk zelf doen.”

Simones schulden zijn inmiddels verminderd. “MaDi heeft me geleerd om mezelf terug te vinden.” Weer een andere deelnemer vertelt dat ze haar schulden heeft afgelost. Omdat koken haar hobby is, gaat ze haar eigen restaurant openen.

Caribisch gebied
Tijdens de bijeenkomst stelt bezoeker Goriaka Maal de vraag hoe de armoede in het Caribisch gebied, die vaak van generatie op generatie wordt overgedragen, aangepakt kan worden. Hooi, als haar diezelfde vraag haar gesteld wordt: “Op Curaçao kun je nu beginnen alles op te bouwen. In Nederland is het fundament al in beton gegoten en hebben we veel wet- en regelgeving. Dan kun je niet veel doen. Op Curaçao kunnen we juist met die nieuwe inzichten armoede aanpakken. Het is een land met heel veel creativiteit, zeker onder arme mensen. Dat moeten onze mensen meer koesteren en meer laten zien.”

Meerdere MaDi-deelnemers vertellen dat zowel trots als schaamte hen tegengehouden hebben om om hulp te vragen. Desgevraagd zegt Hooi ook dat er culturele en maatschappelijke obstakels zijn aan te wijzen die mensen arm houden, maar volgens haar is dat niet specifiek voor het Caribisch gebied. “Die heb je hier in Nederland ook. Weinig mensen weten dat, maar de grootste schuldveroorzaker in dit land is de overheid. Ik snap je vraag, maar uiteindelijk gaat het allemaal om een lage sociaal-economische status.”

‘Lokaal ondernemerschap niet genoeg gestimuleerd’

11 juni 2017 - 7:36pm

WILLEMSTAD – Het komt nog maar weinig voor: lokale jongeren, die niet een baan in loondienst nemen, maar de stap zetten om zelf als ondernemer op Curaçao aan de slag te gaan. In het onderwijs, zo menen deskundigen, is hiervoor nog nauwelijks aandacht.

Ashton Vicario (28) is eigenaresse van een bar-restaurant. ”Ik heb mijn vaste baan in de horeca opgegeven voor een onzekere situatie, een eigen restaurant opstarten. Dit was geen makkelijke keuze.” Lavita Mohabiersing (28) heeft haar eigen restaurant: “Ik heb uiteindelijk de stap genomen, maar ik wist niet waar ik moest beginnen. Hulp vragen aan vreemden vond ik moeilijk.”

Onvoldoende stimulering
Volgens Fiona Curie, beleidsmedewerker van het ministerie van Economische Ontwikkeling, wordt ondernemerschap niet genoeg van huis uit en door de gemeenschap gestimuleerd. “Leerlingen worden opgevoed en voorbereid om een bepaald patroon te volgen. Er wordt over het algemeen weinig ruimte gecreëerd om dat patroon uit te dagen. De risico’s van ondernemerschap worden als zwaarder overgebracht. Ik zou voor het onderwijs op Curaçao een structurele aanpak voorstellen, waarbij studenten opgeleid worden tot ondernemer en vervolgens ondersteuning ontvangen tijdens de opstartfase van de onderneming.”

Marie-Louise Klijn maakt en verkoopt sieraden. Foto: Renshonique Antonia

Marie-Louise Klijn (21) heeft haar eigen sieradenlijn. Via haar ouders heeft zij ondernemerservaringen van huis uit meegekregen. Maar zij herkent de obstakels van jongeren die deze kennis niet hebben. Curaçao mist volgens Klijn evenementen waarbij jongeren in eenvoudige en heldere taal worden geïnspireerd en opgeleid om een eigen onderneming te starten. Volgens haar zou dat meer jongen stimuleren om de stap te nemen.

Klijn krijgt weleens van medestudenten te horen dat hun ouders en omgeving hen demotiveren. “Ik ken veel jongeren die een hobby hebben waarmee zij geld verdienen, maar uit angst kiezen zij er toch voor om fulltime voor een bedrijf te werken. Zij zeggen dan: Ik wil een eigen carwash opzetten, maar mijn moeder wil dat ik voor zekerheid ga. Omdat ik niet uit Jan Thiel (rijke buurt, red.) kom, maar uit Seru Fortuna (achterstandswijk op Curaçao, red.) gaat het mij niet lukken. Niemand in mijn omgeving heeft de stap genomen, dus ik kan het ook niet.”

Creativiteit
Marie-Louise Klijn geeft aan dat zij niet veel heeft geleerd van de fictieve voorbeeldprojecten over ondernemen op school. Die zouden vervangen moeten worden door een project waarbij studenten daadwerkelijk de kans krijgen om een bedrijf op te zetten.

Lavita Mohabiersing weet uit ervaring dat studenten op Curacao niet wordt geleerd om ‘out of the box’ te denken. Volgens Curie van het ministerie van Economische Ontwikkeling zou het onderwijs op Curaçao zich meer moeten richten op vragen die voor jonge toekomstige ondernemers van belang zijn.

“Oplossingsgericht denken en creativiteit zijn enkele eigenschappen waarin studenten getraind zouden moeten worden. Deze eigenschappen zijn inherent aan de ondernemer. Laat je niet beperken, wees ambitieus! Wees niet bang om hulp te vragen. Begin vandaag, stap voor stap, stel niet uit!”

Curaçaose zakenman Elias met gemak door parlementair verhoor

9 juni 2017 - 11:15pm

DEN HAAG – De parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek doet naar belastingontwijking heeft vrijdag weinig nieuwe informatie uit de Curaçaose zakenman Gregory Elias gehaald. Wat hét verhoor van de week moest worden met ‘de offshore-koning van Curaçao’, draaide vooral uit op discussies over de betekenis van termen als belastingontwijking en transparantie.

Het doel van het verhoor met Elias vrijdag was vooral om ‘duidelijkheid te krijgen over de transparantie over fiscale constructies en de rol van trustkantoren bij fiscale constructies’. Dat naar aanleiding van de zogeheten Panama Papers, onthullingen over Panamese bedrijven die rijke klanten helpen hun vermogen uit het zicht van de fiscus te houden. Daarmee zouden landen wereldwijd vele miljoenen aan belastinginkomsten mislopen.

Gedurende het hele verhoor maakte Elias een ontspannen en hier en daar zelfs een geamuseerde indruk. Foto: Tweede Kamer

Ontspannen indruk
Maar of de parlementaire commissie vrijdag dat doel heeft bereikt, is nog maar de vraag. Elias koos zijn antwoorden, zoals de commissie het zelf omschreef, ‘zorgvuldig en weloverwogen’. In bijna ieder antwoord onderstreepte de zakenman dat zijn trustkantoor ‘altijd volgens de Curaçaose wetgeving heeft gehandeld’. Nieuwe concrete informatie, of een bekentenis over het bewust helpen van rijke klanten bij het ontwijken van belasting kreeg de commissie niet los bij de Curaçaoënaar.

Het enige moment waarop bij Elias irritatie viel te bespeuren, was toen de commissie hem vroeg naar de 312 vermeldingen van zijn trustbedrijf in de ‘Panama Papers’. De zakenman ontkende stellig ‘zo vaak gebruik te hebben gemaakt van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca’. Dat bedrijf helpt vermogende klanten om hun fortuin buiten het zicht van de fiscus te houden. “Dat is pertinent onjuist en dat wil ik hier wel even rechtzetten”, reageerde Elias. “Wij hebben hooguit drie klanten waarvoor we werken met Mossack Fonsenca, niet 312.”

Alles volgens de wet
Constructies die de commissie tijdens het verhoor bestempelde als ‘belastingontwijking’ kregen van Elias de titel ‘belastingbesparing’. Zelfs toen commissielid Chris van Dam (CDA) aan Elias een hypothetisch scenario voorlegde waarin een gepensioneerde slager zijn fortuin op Curaçao wil onderbrengen om zo minder belasting in Nederland te betalen, hield Elias voet bij stuk dat zijn trustkantoor niet in overtreding is. “Als het advies is van uw financieel adviseur dat u uw vermogen in een legale constructie op Curaçao kunt onderbrengen en alles is netjes volgens de regels van de wet, dan zie ik geen probleem. Dat mag van de wet.”

En dat is volgens VVD-kamerlid, André Bosman, precies ‘waar de schoen wringt’. “Wat Elias zegt, is dat hij de wet volgt en ik hoor geen bewijzen vanuit de commissie dat dat niet zo is.”

Wet moet veranderen
Voor Bosman illustreert het verhoor van Elias exact waarom zijn partij bewust geen onderdeel is van deze parlementaire ondervragingscommissie. “Wij geloven niet dat je met zo’n commissie veel kunt aanpakken, dat zag je vandaag duidelijk in het verhoor met Elias. Hij kon achteroverleunen, want hij doet alles volgens de wet. Dat kun je alleen veranderen door de wet aan te passen.” Plannen bij de VVD voor een wetswijzigingsvoorstel ten aanzien van het belastingstelsel zijn er volgens Bosman niet.

Jan Favié, bestuurder en algemeen directeur van de Promogroup B.V. (bekend door de Rolling Stones) en U2 Limited (de band van de zanger Bono) is de volgende getuige. Hij wordt maandag door de commissie verhoord. De verhoren lopen tot en met vrijdag 16 juni.