Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Bijgewerkt: 40 min 17 sec geleden

PAR wint verkiezingen op Curaçao

1 uur 2 min geleden

WILLEMSTAD – Partido Alternativa Real (PAR) heeft de verkiezingen op Curaçao gewonnen. Voor de nummer twee was het een nek-aan-nekrace tussen de partij die in oktober de verkiezingen won, de MAN van Hensley Koeiman, en de partij van Gerrit Schotte, Movementu Futuro Kòrsou (MFK). Beiden haalden vijf zetels binne, MAN met net wat meer stemmen dan MFK.

PAR behaalde met de nieuwe lijsttrekker Eugene Rhuggenaath zes van de 21 zetels. “Wij zijn trots op Curaçao en zeer tevreden. We moeten snel aan het werk”, reageert Rhuggenaath. De lijsttrekker heeft al aangeven niet met MFK of de partij van Amparo dos Santos, Kòrsou di nos Tur (KdnT) een coalitie te willen vormen. Rhuggenaath zegt dat hij de MAN en de nieuwe partij van oud-premier Suzy Camelia–Römer, Partido Inovashon Nashonal (PIN) ziet als mogelijke coalitiepartners.


Eugene Rhuggenaath (PAR) in gesprek met Eva Vloon

 

KdnT haalde twee zetels. PIN, Pueblo Soberano en Movementu Progresivo behaalde elk 1 zetel. 66.5 procent van 120.430 stemgerechtigden bracht vrijdag hun stem uit bij één van de 107 stembureaus.

De nummer 5 op de lijst van de MAN, Giselle McWilliam, was tijdens het stemmen vrijdagmiddag positief gestemd. “We gaan vijf zetels halen vandaag.” Dat haalde ze, maar werden niet de grootste zoals vorig jaar. Oud-premier Koeiman (MAN) zegt toch vrede te hebben met de uitslag.

Schotte bleef vrijdagmiddag voorzichtig met zijn uitspraken en wilde geen voorspellingen doen. De omstreden oud-premier zei vrijdagavond dat hij blij is dat zijn partij een zetel vooruit is gegaan en met de vertegenwoordiging van de MFK in het parlement.

Suzy Camelia–Römer vrijdagmiddag bij het stembureau. Foto: Deya Mensche

De oude partij van Camelia–Römer, de PNP, heeft haar vertrek niet overleefd en heeft geen zetels behaald. Camelia–Römer haalde bij de vorige verkiezingen meer stemmen binnen dan lijsttrekker Humprey Davelaar, die vervolgens weigerde op te stappen als lijsttrekker.

Extra mankracht, geen grote incidenten
De bussen reden vandaag gratis om iedereen de mogelijkheid te geven om te stemmen. Er waren extra politieagenten ingezet om de verkiezingen rustig te laten verlopen. Het Openbaar Ministerie op Curaçao had zondag gemeld dat er extra gelet zou worden op een eerlijk verloop van de verkiezingen en vooral op het betalen voor stemmen. Volgens politiewoordvoerder Reginald Huggins waren er geen grote incidenten.

Dit zijn de tweede verkiezingen binnen een korte tijd op Curaçao. Op 5 oktober vorig jaar won de MAN met een nipte meerderheid (16.2 procent van de stemmen) van MFK (16 procent) en de PAR (15.1 procent). Zeven weken later moest kabinet Koeiman zijn ontslag indienen nadat de statenleden van Pueblo Soberano (PS), de partij van de vermoorde Helmin Wiels, hun steun aan de regering ingetrokken hadden.

Toezicht
Van 24 maart tot vandaag had de interim-regering Pisas, onder leiding van Schotte’s partij MFK, de macht overgenomen. De interim-regering heeft geprobeerd de verkiezingen tegen te houden, wat een aanwijzing vanuit Nederland als gevolg had. De verkiezingen op Curaçao vonden daarom plaats onder toezicht van gouverneur, de vertegenwoordiging van de koning op het eiland.

Stemmers hoopvol, maar sceptisch over verkiezingen

4 uur 24 min geleden

WILLEMSTAD – Een groot deel van de Curaçaoënaars ging vrijdag voor de tweede keer binnen een half jaar naar de stembus. In totaal bracht 66,5 procent van de stemgerechtigden zijn stem uit. Dat is 0,1 procent minder dan vorig jaar.

Veel van de stemmers wisten al lang op wie ze hun stem zouden uitbrengen, maar er waren er ook genoeg die pas in het stemhokje de knoop doorhakten. Rond middernacht wordt de voorlopige uitslag van de verkiezingen verwacht.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/verkiezingen17.mp3 Een reportage door Eva Vloon

Volgens een exitpoll van JCI IOBA gaat Partido MAN opnieuw met de winst naar huis, maar met twee zetels meer dan in oktober 2016: zeven zetels in totaal. De blauwe partij wordt volgens de exitpoll gevolgd door de gele partij, de PAR, met vijf zetels. De partij van Gerrit Schotte, MFK, staat op de derde plek, ook met vijf zetels.


Verslaggever Eva Vloon nam een kijkje bij een aantal stembureaus

‘Verkiezingen houden onder toezicht is een schande’

26 april 2017 - 11:37pm

WILLEMSTAD – “Het is een schande dat aanstaande vrijdag de verkiezingen zullen worden gehouden onder toezicht van de gouverneur.” Dat zegt Gilbert Cijntje, politiek analist. Hij vraagt zich af hoe het “zo ver heeft kunnen komen met de invloed van Nederland.” Oud-premier van de interim-regering na het kabinet-Schotte in 2012, Stanley Betrian, noemt het ingrijpen door de Rijksregering eveneens een “schande voor ons land”. Maar volgens hem was er geen andere oplossing.

De Rijksministerraad heeft de gouverneur van Curaçao via een aanwijzing de bevoegdheid gegeven toezicht te houden op een eerlijk verloop van de Curaçaose verkiezingen van aanstaande vrijdag. Nederland heeft in deze Raad vaak een doorslaggevende stem. De aanwijzing kwam, nadat de huidige interim-regering van premier Gilmar Pisas aankondigde dat de verkiezingen zouden worden afgelast, om later toch weer te zeggen dat ze zouden doorgaan.

Oud-premier Stanley Betrian

Meningsverschillen
“Zodra je een ingrijpen krijgt van de Rijksregering in onze lokale zaken is dat een blamage en hopelijk gebeurt het nooit meer”, zegt Betrian. “Maar om te waarborgen dat het goede en rustige verkiezingen zijn, is dit de beste oplossing.” Betrian heeft er weinig vertrouwen in dat alles van nu af aan keurig zal verlopen. “Als ik kijk naar de meningsverschillen die er zijn, dan hoop ik dat er na de verkiezingen pleisters op de wonden komen, maar of die wonden snel zullen helen, weet ik niet.”

Cijntje denkt dat na de verkiezingen, wie die ook zal winnen, Curaçao niet uit de crisis zal zijn. Als er geen eenheid komt onder de politieke partijen, zullen de omstandigheden op Curaçao niet veranderen: “Ik moet zeggen dat ik momenteel deze eenheid nog niet zie ontstaan.” Als oppositiepartijen zoals PAR, MAN en PNP de macht krijgen, zullen er volgens Cijntje maatregelen komen om te herstructureren, de financiën te herzien en de economie weer op gang te krijgen. Maar bepaalde vormen van armoede, die het gevolg is van problemen in de opvoeding, werkloosheid, gebrekkige scholing, of een tekort aan woningen, zullen volgens hem “onveranderd blijven.”

Verdeeldheid
Cijntje verwacht dat, als de huidige interim-regering onder leiding van de MFK aan de macht blijft, er beleid zal komen waarmee hooguit de korte-termijnbelangen van de gemeenschap zijn gebaat. Er zal geen rekening gehouden worden met de lange termijn. Bovendien zal Nederland volgens Cijntje regelmatig ingrijpen: “De Nederlandse regering zal haar belangen verdedigen.”

Gilbert Cijntje. Foto: Dulce Martiszoon

Twee economische groepen staan lijnrecht tegenover elkaar, meent Cijntje. “De ene groep wordt vertegenwoordigd door groeperingen uit de financiële sector, de horeca en het toerisme, die veel handelaars uit Nederland aantrekken.” Volgens Cijntje zitten daar ook grote groepen Nederlandse aannemers bij. “Dit is een van de dominante groepen in ons land die een goede band met ‘Nederland’ oftewel politiek Den Haag hebben.” Deze groep staat volgens Cijntje tegenover de groep die meer uit kleine lokale zakenlui bestaat. Zij vinden aansluiting bij andere politieke groeperingen. “Curaçao is verdeeld vanwege economische belangen.” De belangen van de bevolking zijn daaraan volgens hem flink ondergeschikt.

Economie Curaçao kwakkelt al jaren

26 april 2017 - 11:00pm

WILLEMSTAD – In de komende verkiezingen op Curaçao speelt de economie voor veel kiezers een heel belangrijke rol. Welke partij zal op dit gebied het best presteren? Zal de werkloosheid weer afnemen? En is het waar dat het eiland in economisch zwaar weer verkeert?

Wie kijkt naar de cijfers van de laatste twintig jaar kan zien dat het eiland momenteel niet aan de rand van een economische afgrond staat. Maar Curaçao heeft wel betere tijden gekend.

Dieptepunt
Twintig jaar geleden, in 1997, liet de economie een krimp zien van 1,5 procent. Dat blijkt uit het historisch overzicht ontwikkeling Bruto Binnenlands Product en werkgelegenheid van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). De jaren daarop daalde dit cijfer verder, met een dieptepunt van -2,3 procent in 1999. Ook de jeugdwerkeloosheid liet een somber beeld zien: 37,2 procent van de jeugd had toen geen werk. Dit liep daarna zelfs op tot 44 procent, in 2005.

Grote economische bloei
Vanaf 2004 werd de economische weg omhoog weer gevonden, blijkt uit cijfers van de VBC en het CBS. In 2007 was sprake van een groei van 2,5 procent. De onroerendgoedsector verdubbelde dat jaar bijna en steeg met 88,9 procent. Een ander sector die grote sprongen liet zien was de horecabranche: in 2007 steeg deze met 12,5 procent. De jeugdwerkeloosheid daalde dat jaar; 24,8 procent van de jeugd was werkeloos.

Autonoom land
Het positieve beeld hield enkele jaren stand. Maar in 2010 startte Curaçao als autonoom land binnen het koninkrijk met een economische groei van slechts 0,1 procent. Het lijkt erop dat de economische crisis die sinds 2008 wereldwijd om zich heen sloeg zich toen ook op Curaçao deed gelden. Sindsdien is van een volledig herstel geen sprake geweest.

Weinig groei
De afgelopen jaren is de economische groei vrijwel nihil geweest. Soms is sprake van geringe groei, soms van kleine krimp. 2014 was een lastig jaar: toen daalde de economie met 1,1 procent. Het jaar daarop trok dit redelijk bij met een stijging van 0,3 procent, die echter vorig jaar geen stand hield. 2016 kende een krimp van 0,4 procent.

Na de piek in de jeugdwerkeloosheid van 2005 (44 procent), daalde deze tot 24,7 procent in 2011. Vorig jaar zat echter weer 36,8 procent van de jongeren zonder werk.

Raad van State wekt wrevel over Gemenebest

25 april 2017 - 3:06pm

DEN HAAG – Tweede-Kamerlid Ronald van Raak (SP) is niet blij met het jaarverslag 2016 van de Raad van State (RvS). Daarin schrijft de Raad dat een Gemenebest, een losser staatsverband in plaats van het Koninkrijk, ‘geen realistische optie’ is.

Tweede Kamerleden Ronald van Raak (SP) en collega Andre Bosman (VVD) dienden in 2013 een initiatiefnota in om het Koninkrijk in te richten als een Gemenebest. Het Koninkrijkstatuut zou dan afgeschaft moeten worden.

De RvS schrijft in het jaarverslag dat de discussies over alternatieven voor de huidige staatsinrichting een ‘bewijs van onvermogen’ zijn om met de huidige staatkundige inrichting om te gaan en er wat van te maken.

Van Raak: “We zien dat het Statuut niet werkt. In een Gemenebest kun je per eiland afspraken maken: wat doet het eiland zelf, wat gaat Nederland doen en op welke manier kan Nederland daarvoor verantwoordelijkheid nemen? Dat is met de huidige waarborgfunctie niet helder. We hebben nog steeds het grote probleem: bestuurders op de eilanden maken er een puinhoop van, Nederland moet het oplossen en krijgt vervolgens het verwijt van kolonialisme. Dat mechanisme moeten we doorbreken.”

Bemoeienis
Het stoort Van Raak dat de Raad van State zich ook buiten adviezen en uitspraken om met het debat over staatsinrichting bemoeit. “Ik zit niet op dit advies te wachten. Ik heb er ook niet om gevraagd. De discussie is nu eerst aan de mensen op de eilanden.”

Volgens Wendy van der Sluijs, woordvoerder van de Raad van State, is het jaarverslag juist geen advies, maar een manier om buiten adviesaanvragen om een visie op de stand van het Koninkrijk te geven. “Het is een oproep om in het Koninkrijk verstandig met elkaar om te gaan. Dat is de weerslag van een denklijn die al langer loopt.”

De gewraakte opmerkingen over een Gemenebest zijn afkomstig van een toespraak uit oktober 2016 van vicevoorzitter Piet Hein Donner. Hij sprak toen het Genootschap Nederland-Aruba toe. Een aantal quotes uit Donners toespraak is in het jaarverslag opgenomen.

Initiatiefnota
In de Tweede Kamer zijn tot nu toe alleen de SP en regeringspartij VVD voorstander van een Gemenebest. Op de eilanden lijkt er weinig animo. Van Raak: “Formeel hebben regeringen daar geen zin in, nee. Maar als ik met mensen op de eilanden praat, zijn ze bereid erover na te denken. Dat geldt ook voor bestuurders.”

Aruba wil Zika effectiever bestrijden

25 april 2017 - 5:23am

ORANJESTAD – Aruba werkt aan een nieuw protocol Zika-bestrijding. Daarin gaat de overheid ervan uit dat zij elk jaar met een epidemie te maken zal krijgen.

Dit maakte minister van Gezondheid, Alex Schwengle, maandag bekend. Hij erkent dat het oude beleid ‘niet effectief’ genoeg was. Tussen oktober en maart staan voortaan ieder jaar alle instanties paraat, of er nu sprake is van een uitbraak of niet.

Kritiek
Dit jaar kreeg Volksgezondheid flink wat kritiek op de late preventie en bestrijding. Al vanaf december waren er signalen vanuit de medische sector dat Zika een groot probleem zou worden. Maar volgens de bewindsman waren de testresultaten te laat bekend. Aruba erkende daardoor pas begin april dat in februari van een epidemie sprake was.

Volgens Wilmer Salazar van de directie Volksgezondheid is onder meer een gebrek aan meldingen de oorzaak voor het tekort aan informatie bij het ministerie. Maar medewerkers sloegen intern al maanden eerder alarm. Dat werd pas later opgepikt door de directie.

Wilmer Salazar van directie Volksgezondheid. Foto: Shairna Henriquez

Besmettingen
Inmiddels is het aantal Zika-gevallen drastisch afgenomen, meldt Salazar. Tot nu toe zijn 437 besmettingen bevestigd. Het aantal verdachte gevallen lag ruim twee keer hoger. Elf zwangere vrouwen zijn vermoedelijk besmet.

FKP nog steeds op zoek naar investeerders sociale woningbouw

21 april 2017 - 8:13pm

WILLEMSTAD – De stichting voor sociale woningbouw op Curaçao, de Fundashon Kas Popular (FKP), is op zoek naar buitenlandse investeerders voor het grote woningbouwproject Wechi. Volgens Arthur Con, de directeur van FKP, is het nog niet gelukt lokale financiering te vinden.

Het project-Wechi zal naar verwachting ruim 400 miljoen gulden kosten. Over maximaal vijftien jaar moeten de huizen er staan. Volgens directeur Con zijn buitenlandse investeerders “zeer belangstellend”.

Financiering
De FKP heeft eerder lokale banken benaderd voor financiering van het project, tegen een rente van minder dan 5 procent. Daarop zijn geen positieve reacties gekomen. Con hoopt dat de Centrale Bank alsnog lokale banken toestemming zal geven in het project te stappen. De Centrale Bank heeft echter op een verzoek hiertoe van FKP nog niet gereageerd. De voorzitter van de Vereniging van Bankiers, Daniel Hodge, zegt het te betreuren als alleen buitenlandse financiers in Wechi zouden deelnemen.

Materiaalkosten
Volgens Con kost het tegenwoordig bijna 100.000 gulden om een huis met twee slaapkamers te bouwen. De materiaalkosten zijn, vergeleken met tien jaar geleden, flink gestegen. Wie 100.000 gulden leent om te bouwen, tegen een rente van 5 procent, moet maandelijks bijna 400 gulden aan de bank afbetalen.

Bij de FKP staan 8.400 gezinnen ingeschreven staan voor een woning. De meeste van die gezinnen hebben niet genoeg inkomen voor een normale huur. Als ze een nieuwe woning krijgen voor 400 gulden per maand zouden ze alsnog huursubsidie nodig hebben.

Advocaat Vaders wil vrijspraak voor Nini Fonseca

21 april 2017 - 6:46pm

WILLEMSTAD – De advocaat van Burney ‘Nini’ Fonseca heeft vandaag onmiddellijke vrijspraak bepleit voor haar cliënt. Fonseca wordt ervan verdacht dat hij als tussenpersoon heeft opgetreden in de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels.

Het OM heeft woensdag op de eerste zittingsdag 26 jaar geëist tegen Fonseca en noemde hem een ‘moordmakelaar’. Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen.

Elvis ‘Monster’ Kuwas, de huurmoordenaar die Wiels heeft omgebracht, heeft woensdag belastende verklaringen afgelegd. De advocaat van Fonseca, Marije Vaders, zegt dat deze verklaringen niet betrouwbaar zijn, omdat Kuwas al meerdere keren onder ede heeft gelogen. “Kuwas is niet alleen de gevaarlijkste man van het Koninkrijk, maar ook een pathologische leugenaar”, aldus Vaders.

Ook zegt Vaders dat het OM ‘geen concreet’ bewijs heeft, maar alleen getuigenverklaringen gebaseerd op ‘onbekende bronnen’ en ‘van horen zeggen’.

Het onderzoek naar de opdrachtgevers duurt voort. Justitie verdenkt onder meer oud-minister George Jamaloodin en zijn halfbroer, loterijbaas Robbie dos Santos, van betrokkenheid. Jamaloodin zou het geld voor de moord aan Fonseca hebben verstrekt. De oud-minister is op verzoek van het OM opgepakt in Venezuela. Hij wordt naar verwachting binnenkort uitgeleverd.

‘Geen bewijs’
Fonseca zit in Nederland vast voor cocaïnesmokkel en witwassen. Om veiligheidsredenen volgt hij zijn zaak vanuit Nederland via een liveverbinding. Fonseca heeft tijdens het laatste woord gezegd dat er geen enkel bewijs tegen hem is en dat dat er ook niet zal komen. Hij bedankte officier van Justitie Gert Rip voor het doen van een lang en uitgebreid onderzoek, waaruit ‘geen bewijs tegen mij’ is uitgekomen.

De uitspraak is op 11 mei.

Saba wil Nederlandse hulp bij pensioencrisis

20 april 2017 - 7:29pm

THE BOTTOM – De eilandsraad op Saba wil van de Nederlandse regering dat het pensioenfonds PCN meer tijd krijgt om de problemen rond de uitstaande schulden op te lossen. Volgens eilandsraadslid Vito Charles van de bestuurspartij WIPM moet de Nederlandse regering de schuld zelfs saneren.

“Sinds 10-10-10 (toen Saba een zogeheten bijzondere Nederlandse gemeente werd – red.) strijden we voor een redelijke levensstandaard voor de bevolking van Saba”, aldus de WIPM-fractie in een verklaring. De kosten van het levensonderhoud zouden de afgelopen jaren flink zijn gestegen en de armoede op het eiland zou zijn toegenomen. Nederland had daarop eerder juist aanvullende maatregelen beloofd.

Alle partijen in de eilandsraad menen dat de voorgenomen korting van 3,5 procent op de pensioenen veel bewoners zal duperen. De oppositiepartij SLP beschuldigt de WIPM ervan te weinig te hebben gedaan om de korting tegen te gaan.

Hulp gezocht
Bij de recente verkiezingen voor de Tweede Kamer, in maart dit jaar, hebben de nodige inwoners van Saba gestemd op D66. SLP-oppositieleider Ishmahel Levenstone meent dat deze partij de eilandbewoners dan ook te hulp moet komen. De SLP heeft ook contact gelegd met Ronald van Raak, het Nederlandse parlementslid voor de SP dat de problematiek op de Caribische eilanden al jaren in zijn portefeuille heeft.

Bijeenkomst eilandsraad – Foto Hazel Durand

“Onze mensen hebben nu al minder te besteden dan gepensioneerden in Nederland”, aldus WIPM-lid Everton Heyliger. “Je werkt dertig tot veertig jaar, en uiteindelijk houd je niets over.”

De vergadering van de eilandsraad over de pensioenproblemen werd door veel bewoners bijgewoond. Onder hen waren ook bezorgde bewoners van het bejaardenhuis.

OM eist 26 jaar tegen ‘moordmakelaar’ Nini Fonseca

19 april 2017 - 11:02pm

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 26 jaar geëist tegen Burney ‘Nini’ Fonseca in de zogeheten Maximus-zaak, het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. Fonseca staat terecht voor uitlokking van moord en medeplichtigheid aan de moord op Wiels en wordt gezien als de tussenpersoon van de opdrachtgevers.

Volgens het OM fungeerde Fonseca samen met zijn rechterhand Luigi ‘Pretu’ Florentina als ‘moordmakelaar’. “Door Wiels te vermoorden is een geliefd man weggerukt uit zijn gezin en uit het democratisch proces. Met Wiels werd niet alleen Pueblo Soberano een leider ontnomen, maar ook een in Curaçao op handen gedragen leider.”

Elvis ‘Monster’ Kuwas, de huurmoordenaar die Wiels in mei 2013 doodschoot, heeft vandaag in de rechtbank belastende verklaringen tegen Fonseca afgelegd. Kuwas, die een levenslange gevangenisstraf uitzit in de gevangenis in Vught, is speciaal overgevlogen naar Curaçao om te getuigen.

Kuwas verklaarde ‘niet meer te willen liegen’ en Fonseca niet meer in bescherming wil nemen. Ook heeft hij spijt betuigd tegenover de nabestaanden. Onder anderen broer Aubert Wiels volgde de zaak op de volle publieke tribune.

De advocaat van Fonseca, Marije Vaders, vroeg meerdere keren aan Kuwas of hij een deal heeft gesloten met officier van Justitie Gert Rip voor zijn verklaring vandaag. Kuwas hield voet bij stuk dat hij is gekomen na een dagvaarding van het OM.

Fonseca zit in Nederland vast voor cocaïnesmokkel en witwassen. Om veiligheidsredenen volgt hij zijn zaak vanuit Nederland via een liveverbinding.

New York Yankees
Volgens meerdere getuigenverklaringen staat Fonseca aan het hoofd van de New York Yankees, een criminele bende die naast de bende No Limit Soldiers in de beruchte wijk Koraal Specht actief is. Meerdere getuigen verklaren dat de opdracht en het geld voor de moord op Wiels afkomstig zijn van oud-minister George Jamaloodin (MFK) en zijn halfbroer en loterijbaas Robbie dos Santos. Wiels had onderzoeken lopen naar illegale loterijverkoop en wilde daarmee mogelijk in de openbaarheid treden.

Een van die verklaringen is van het voormalig hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), Edsel Gumbs. Hij heeft gezegd dat een informant van de VDC hem een paar dagen na de moord op Wiels heeft benaderd met de informatie dat Jamaloodin mensen zocht om Wiels voor hem ‘koud te maken.’

Oud-minister van Financien George Jamaloodin – foto: Anneke Polak

Bruine enveloppen
Ex-medewerkers van het bedrijf van Jamaloodin, Speedy Security, hebben verklaard dat Fonseca regelmatig langskwam bij het bedrijf en weer wegging met bruine enveloppen met geld, die de medewerkers voor Jamaloodin eerder bij de bank moesten halen. Het ging om bedragen van 25.000 en 30.000 gulden, een enkele keer om een bedrag van 50.000 gulden. Fonseca spreekt dit tegen.

Jamaloodin heeft tot nu toe elke betrokkenheid ontkend. Volgens officier Rip probeerde Jamaloodin ‘zich daarna schuil te houden’ in Venezuela, maar is hij op verzoek van het OM op Curaçao daar aangehouden. Jamaloodin wordt mogelijk binnenkort uitgeleverd.

Schotte
Rip maakte ook bekend dat er in de maanden voor de moord telefonisch contact is geweest tussen Fonseca en oud-premier Gerrit Schotte. Maar, zo beklemtoonde Rip, Schotte is op dit moment ‘geen formele verdachte’.

De zitting wordt vrijdag voortgezet.

Vrees voor misbruik geld Criminaliteitsfonds

19 april 2017 - 12:43am

WILLEMSTAD – Het Crimininaliteitsfonds Curaçao, bedoeld voor projecten op het gebied van misdaadbestrijding, zal binnenkort over grote sommen extra geld kunnen beschikken. Het gaat onder meer om geld dat in beslag is genomen van Robbie Dos Santos, de eigenaar van Robbie’s Lottery. Oud-minister van Justitie Ornelio Martina (PNP) is bang dat het extra geld uit het fonds voor oneigenlijke doelen kan worden gebruikt.

“Voordat ik als minister aftrad, gaf ik de Stichting Overheidsaccountantbureau (SOAB) de opdracht alle procedures van het Criminaliteitsfonds na te kijken en een beter systeem van ‘checks en balances’ in te voeren dat het juiste gebruik van inbeslaggenomen geld in de zaak-Bientu garandeert”, aldus de vroegere bewindsman. Hij vreest dat van buitenaf druk kan worden uitgeoefend op het personeel dat met het Criminaliteitsfonds werkt, om de financiering van mogelijk oneigenlijke projecten mogelijk te maken.

Ex-minister Ornelio Martina spreekt met José Manuel Dias

In de zogeheten zaak-Bientu tegen Dos Santos is in totaal 72,5 miljoen gulden in beslag genomen. Daarnaast komt voor het Criminaliteitsfonds ook geld vrij uit de verkoop van eigendommen die in beslag genomen zijn door het zogeheten Afpakteam.

Bij een vonnis op 1 april 2016 in de zaak-Bientu heeft het Gerecht opdracht gegeven tot inbeslagname van 72.5 miljoen gulden van Dos Santos. Dit geld is verdeeld over diverse bankrekeningen in de Verenigde Staten (VS). Dos Santos is onder meer veroordeeld voor witwassen van geld en valsheid in geschrifte bij zijn belastingaangifte.

Hoofdkantoor Robbie’s Lottery. Foto José Manuel Dias

Geld nog niet binnen
“De sommen geld die in de VS in beslag zijn genomen in de zaak-Bientu staan nog niet op de rekening van het Criminaliteitsfonds en het Openbaar Ministerie is bezig met de procedures om dit geld vrij te krijgen”, zegt Norman Serphos, woordvoerder van het OM. Op grond van bestaande verdragen zal niet het hele bedrag van 72.5 miljoen gulden naar Curaçao komen. Een deel zal bij de Amerikaanse autoriteiten blijven, terwijl Sint-Maarten ook een deel zal ontvangen voor de medewerking aan het onderzoek van de zaak.

Slechts projecten die als doel hebben de misdaad te bestrijden komen in aanmerking om gebruik te maken van het geld van het Criminaliteitsfonds. Ex-minister Martina zegt dat hij het Criminaliteitsfonds heeft achtergelaten met 7,5 miljoen gulden, bestemd voor nieuwe projecten. In totaal is 4,5 miljoen gereserveerd voor lopende projecten.

Sint-Eustatius opent klopjacht op de groene leguaan

17 april 2017 - 5:40pm

ORANJESTAD – Op nog maar drie plekken op aarde zijn ze te redden. De angst dat de Antilliaanse leguaan op Sint-Eustatius uitsterft, is in de afgelopen maanden toegenomen, waarschuwen natuurbeschermers.

De groene leguaan, een soort die niet op het eiland hoort, heeft zich voortgeplant met de inheemse soort. Er zijn al verschillende jonge, hybride leguanen gevangen in de afgelopen maanden. De lokale natuurbescherming voert steeds ‘tijdrovende’ patrouilles uit om ze te kunnen vangen. Vorige week is er dankzij oplettende inwoners opnieuw een melding binnengekomen van een hybride leguaan.


Een reportage door John Samson

Het probleem is alleen maar groter geworden dankzij de groene leguaan. Van de inheemse soort zijn er maar zo’n 420, terwijl een gezonde populatie er 5.000 telt. Ratten, honden en ook mensen jagen erop. Inwoners zouden nog steeds soep van de ‘Iguana Delicatissima’ maken. Wie de lokale leguaan iets aandoet, riskeert hoge boetes.

Het nabije Sint-Maarten kende een overvloed aan Antilliaanse leguanen. Doordat mensen de grotere en dominante groene leguaan naar het eiland brachten, is de inheemse leguaan er binnen twintig jaar verdwenen. Hetzelfde gebeurde op veel andere eilanden in de regio. Alleen op Dominica is het nog veilig voor de Antilliaanse leguaan.

Noodsituatie
Vermoedelijk is vrachttransport vanuit buureilanden de boosdoener. Vorige maand is in de haven weer een groene leguaan gevangen op Sint-Eustatius Natuurbeschermingsorganisatie Stenapa wil dat overheidsinstanties nauwer gaan samenwerken. “Er zou eigenlijk een inspecteur in de haven moeten komen die binnenkomende schepen op dit soort dieren onderzoekt”, aldus Clarisse Buma van de natuurbescherming.

De natuurbescherming probeert via een campgane zo veel mogelijk inwoners over de noodsituatie te informeren en zegt blij te zijn met de alertheid van de inwoners. “Als de groene leguaan hier vaste voet aan de grond krijgt, heb je echt een probleem als eiland. Ze leggen vier keer per jaar eieren. De lokale leguaan maar één keer per jaar”, aldus Buma.

Euthanasie
De gevangen leguanen krijgen in overleg met de lokale autoriteiten een spuitje van de dierenarts. Volgens Stenapa is er geen budget om de dieren terug te brengen of uit te zetten naar andere eilanden. De export van deze dieren blijkt een ‘heel tijdrovend proces’ te zijn vanwege de ‘internationale bureaucratie’.

Gezondere kinderen door lokaal voedsel

16 april 2017 - 8:22pm

WILLEMSTAD – Drie keer in de week fastfood en iedere dag minstens drie glazen suikerrijke frisdrank. Het is het dieet van veel kinderen op Curaçao. Lekker misschien, maar ook ongezond. Twee op de drie Curaçaoënaars heeft dan ook overgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Volksgezondheid Instituut Curaçao (VIC).

Fastfood is op het eiland goedkoop en makkelijk te krijgen door het hoge aantal fastfoodrestaurants. Gezond eten is voor veel mensen een stuk duurder. Het VIC wil dat kinderen op school meer gestimuleerd worden om gezond te eten. Daarnaast moeten zowel kinderen als hun ouders meer voorlichting krijgen over ongezonde leefgewoonten en over wat wél gezond eten is.


Een reportage door Eva Vloon

Fastfood als inspiratiebron
Muriël Strobos zet zich hiervoor in. Sinds twee jaar geeft zij kook-workshops aan kinderen. Daarin leert zij gezonde gerechten te maken met lokale producten. Strobos: “Fastfood is haast niet meer weg te denken uit de maatschappij. Maar ik zeg altijd: eet het liever niet. Er zit namelijk zo ontzettend veel rotzooi in.”

De gerechten uit fastfoodrestaurants kunnen volgens Strobos wel degelijk een inspiratie zijn. “Het zijn vaak heel makkelijke recepten, die ook niet per definitie slecht zijn”, vertelt ze. “Ze gooien er alleen in die restaurants zoveel rommel bij, dat het weinig meer met echt eten te maken heeft. Voor mijn workshops bedenk ik dan ook gezondere varianten op die gerechten. Denk bijvoorbeeld aan vegetarische hamburgers of patatjes van groente.”

Lokale producten
Volgens Strobos kiezen mensen niet alleen vanwege een gebrek aan geld voor fastfood. “Vaak heeft het ook te maken met een gebrek aan kennis over gezonde producten en hoe je die op een lekkere manier kunt bereiden.

“Er zijn namelijk genoeg lokale groenten te vinden in de supermarkt, die helemaal niet zo duur zijn. Kousenband bijvoorbeeld. Op het internet kun je vinden welke groenten er nog meer op het eiland groeien. Vraag aan je moeder of oma wat je daar allemaal mee kan. Je zult dan zien dat er genoeg lekkere gerechten te maken zijn, waarbij je ook nog je vitamines binnenkrijgt.”