Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 5 min 3 sec geleden

Politieke partijen Sint-Eustatius teleurgesteld met uitstellen verkiezingen

11 uur 54 min geleden

ORANJESTAD — De politieke partijen op Sint-Eustatius zijn ‘teleurgesteld’ over de beslissing van staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) om de eilandsraadverkiezingen definitief uit te stellen.

Door Tim van Dijk

In februari nam de regering in Den Haag de macht van de bijzondere gemeente over omdat het lokale bestuur zijn taken verwaarloosde. Ook de eilandraadsleden zijn uit hun functie gezet.

‘Teleurgesteld’
Politiek leider Koos Sneek van DP Statia wijst naar de grondwet en plaatst zijn vraagtekens bij het besluit van staatssecretaris Raymond Knops om de verkiezingen niet door te laten gaan.

Volgens Knops hebben verkiezingen ‘geen zin’, zolang het financieel beheer en de infrastructuur van het eiland niet ‘in vergaande staat afgerond is’. “In september volgend jaar gaan we kijken of de zaak voldoende op orde is, om dan eventueel het jaar daarna verkiezingen te houden.”

Transitieperiode
De Cooperative Platform, waarin lokale partijen zich groeperen, heeft in de afgelopen maanden ervoor gepleit om de verkiezingen alsnog op 20 maart te houden en dat Knops tegelijkertijd een transitieperiode regelt.

Volgens Sneek komt er anders een ‘big bang’ zonder een transitieperiode. “Op het ene moment zijn ze [van de regeringscommissaris] er en op het andere moment niet. Je krijgt zoals het er nu naar uitziet straks in in één keer eilandraadsleden zonder voorbereiding. Ze zouden juist moeten  meedenken met de regeringscommissaris.”

Sint-Eustatiusdag: Eilandbewoners vieren met gemengde gevoelens

17 november 2018 - 1:56pm

ORANJESTAD – De bijzondere Nederlandse gemeente Sint-Eustatius vierde vrijdag  ‘Statia Day’. Hoe kijken inwoners naar de nationale feestdag, sinds Nederland het bestuur van het eiland overnam begin dit jaar?

Door Tim van Dijk

Nederland nam in januari het bestuur van Sint-Eustatius over naar aanleiding van een vernietigend onderzoeksrapport. Uit dat rapport bleek er op het eiland sprake te zijn van omvangrijk financieel wanbestuur, vriendjespolitiek, bedreigingen, machtswellust, discriminatie, intimidatie en willekeur.

Statia Day
De nationale feestdag wordt elk jaar op 16 november gevierd met verschillende culturele festiviteiten op het eiland. Op deze dag in 1776, werden saluutschoten afgevuurd naar een schip dat onder Amerikaanse vlag voer. Daarmee was Sint-Eustatius de wereldwijd de eerste die de Verenigde Staten erkende.

Dit is waarom Antilliaanse en Surinaamse Nederlanders Zwarte Piet racistisch vinden

16 november 2018 - 3:21pm

HILVERSUM – Zwarte Piet is de afgelopen jaren een van de meest beladen onderwerpen in Nederland. Het actualiteitenprogramma EenVandaag vroeg voor het eerst een groep van 780 Nederlanders van Antilliaanse en Surinaamse afkomst naar hun beleving van Zwarte Piet. Een overgrote meerderheid (73 procent) ervaart het als racistisch.

Zes op de tien (62 procent) geven aan dat ze zelf, of directe familieleden gediscrimineerd zijn met de figuur Zwarte Piet. Waar slechts 17 procent van alle deelnemers Zwarte Piet als racistisch ziet, ervaart bijna driekwart (73 procent) van deze groep Zwarte Piet als racistisch en zijn daarom voor aanpassing van het uiterlijk van Zwarte Piet.

‘Mijn huid werd aangeraakt om te kijken of ik afgeef’
Verschillende persoonlijke ervaringen zijn gedeeld. “Als een klein kind me aanspreekt als of aanziet voor Zwarte Piet is dat tot daaraan toe. Wat als kwetsend ervaren wordt is dat ouders het verschil niet uitleggen. Zwarte Piet wordt gezien als een domme knecht. Als je zo genoemd wordt is dat geen compliment.”

“Het is niet fijn als je als volwassen persoon aangekeken en geroepen wordt door al de lieve kinderen als Zwarte Piet. Daar kunnen de kinderen niets aan doen, maar ze zijn wel op dat manier opgevoed. Ook ben ik aangeraakt aan mijn huid om te kijken of ik afgeef.”

“Ik ben vaak vergeleken met en uitgescholden voor Zwarte Piet. Ik voel dat het wordt gebruikt om mijn achtergrond belachelijk te maken en te kleineren.”

“Huidskleur, kroeshaar, uitspraak, accent; kortom de insinuatie dat alle donkere mensen per definitie dom en jolig gedragen als Zwarte Piet.”

Niet iedereen ervaart Zwarte Piet als discriminerend
Ondervraagde Surinamers hebben vaak meer moeite met Zwarte Piet dan Antilliaanse Nederlanders. Omdat Sinterklaas een onomstreden feest is in de Caribische rijksdelen, lijkt het uiterlijk Zwarte Piet onder Caribische Nederlanders minder taboe: “Op de Antillen kijken ze met verbazing naar dit hele discussie hier. Daar is Zwarte Piet gewoon zwart zoals het hoort. Ik erger me dan ook aan dit hele discussie.”

“Ik voel me niet gediscrimineerd. Ik weet beter. Slavernij is geweest. Ik voel me geen slaaf en laat me ook niet in die hoek geduwd worden.”

“Er heeft wel eens een klein mannetje gezegd tegen zijn moeder ‘kijk Zwarte Piet’ toen ik voorbij ging. Maar dat is toch prachtig? Voor zo’n ventje ben je een held die cadeautjes brengt. Gediscrimineerd voelen is ook een keuze!”

“Het wordt tijd dat Nederland geen Zwarte Piet nodig heeft om een leuk Sinterklaasfeest te hebben. Kijk naar de geschiedenis, wees creatief er is nog een wereld aan mogelijkheden voor een hulpje van Sinterklaas. Waarom zo vasthouden aan Zwarte Piet?”

Zwarte Piet samen met roetveegpiet is niet de oplossing
De combinatie van Zwarte Pieten en roetveegpieten kan op weinig steun rekenen van de ondervraagde Antilliaanse en Surinaamse Nederlanders: 66 procent is hier niet tevreden mee.

“Ik denk dat de roetveegpiet een een stap in de goede richting is. Maar het feit dat er nog vele volledige Zwarte Pieten zijn, vind ik onacceptabel. Ik begrijp niet waarom er in racisme er een middenweg gezocht moet worden.”

“Als piet zwart blijft, blijven mensen een verband leggen met donkere mensen. In mijn ogen blijft de discussie dan bestaan en worden mensen onnodig gekwetst!”

Geen duidelijke voorkeur voor uiterlijk
Wat zouden de ondervraagden het liefst zien? Van alle deelnemers stelt bij de helft (48 procent) dat met de combinatie van roetveegpieten en Zwarte Pieten, zoals de NTR de afgelopen jaren introduceerde, de discussie over het uiterlijk van Piet niet voorbij is. Ook driekwart (76 procent) van de ondervraagde Antilliaanse en Surinaamse Nederlanders willen dat de discussie nog een vervolg krijgt.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag (Avrotros) deden tussen 12 en 16 november 40.315 mensen mee, waaronder 786 Nederlanders van Surinaamse of Antilliaanse afkomst. De resultaten van deze groep zijn gewogen op leeftijd en geslacht. Daarvoor zijn CBS-cijfers gebruikt over Nederlanders met een Antilliaanse en Surinaamse achtergrond (eerste en tweede generatie).

Download het onderzoeksrapport

‘De issue van huidskleur speelt nog steeds’

16 november 2018 - 2:38pm

WILLEMSTAD – Wereldwijd is steeds meer aandacht voor de vrouw: vrouwen staan op, eisen gelijke behandeling en streven naar hogere posities die ze steeds vaker krijgen. Hoe zit dat op Curaçao en hoe doen Curaçaose zakenvrouwen het in het buitenland? We vroegen het vier succesvolle vrouwen op het eiland.

Maria Liberia-Peters (77) werkte lange tijd als onderwijzeres. Ze was altijd betrokken bij jeugdzaken, rolde uiteindelijk de politiek in en werd premier van de Nederlandse Antillen.
Maria legt uit dat de rol van vrouwen in het Caribisch Gebied belangrijk is: als zus, als moeder, als oma. “De vrouw heeft altijd een prominente rol gespeeld, ze wordt vaak afgebeeld als krachtig. Hierdoor en door het feit dat ik al langere tijd politiek actief was, werd ik vrij makkelijk serieus genomen als premier.”

Tekst gaat verder na de video

Door Elisa Koek

Ook in Nederland had ze nooit problemen om als vrouw politiek te bedrijven. Het enige punt dat zij aankaart is kleur: toen zij als meisje van zeventien naar Nederland kwam, werd ze flink teleurgesteld. “Ik had me verdiept in het land, de cultuur en de geschiedenis maar iedereen schreeuwde ‘Zwarte Piet, Zwarte Piet’ en de kinderen stoven geschrokken alle kanten op. Dan sta je daar als zeventienjarige, als enige zwarte meisje.” Volgens Maria speelt de issue van huidskleur nu ook nog. “En dan moet je weten wie je bent, wat je wilt en ervoor gaan.”