Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Bijgewerkt: 3 min 16 sec geleden

‘Tumba is ook van Antillianen in Nederland’

27 februari 2017 - 3:12pm

WILLEMSTAD – Festival di Tumba, het vierdaagse muziekfestijn waarin lokale artiesten strijden voor de kroon in de carnavalsoptochten, was dit jaar voor de Antillianen in Nederland niet gratis op de Nederlandse tv te zien.

De gekroonde rei di tumba 2017 (Tumba koning), Amos Balentin (36) staat in de Tumba historie op de tweede plaats in de categorie meest gekroonde Tumba artiesten. Balentin heeft in Nederland het carnavalseizoen altijd voor de televisie mogen meemaken.

Heimwee
“Het was niet altijd even leuk om de evenementen op Curaçao vanuit Nederland te volgen, omdat ik op dat moment heimwee kreeg. Toch wilde ik het niet missen. Mijn droom was om ooit aan het Festival di tumba als zanger deel te nemen en ik had een mooi concept in gedachten. Ik volgde de Tumba competities elk jaar live om te kijken of mijn concept nog uniek was’’.

Tumbaliefhebbers in Nederland betaalden dit jaar 79 euro (150 gulden) om het festival op de Nederlandse televisie te kunnen bekijken. Balentin vindt dit enerzijds geen slecht idee, want ‘het blijft business’. Hij vindt het wel jammer dat de kijkers in Nederland op het laatste moment op de hoogte werden gesteld dat ze moesten betalen.

‘Ons ding’
“Ik ben in Nederland begonnen met zingen. Nederland heeft van mij een artiest gemaakt. Mijn fans, familie en vrienden zijn ver van hun huis, ver van hun roots. Het is jammer om te zien dat het hen, waaronder ook mijn kinderen, moeilijk wordt gemaakt om een cultureel feest op de Nederlandse televisie te mogen meemaken. Het is ons ding. Al wonen deze Antillianen ver weg van huis, het zijn onze mensen. Zoals mijn Tumba lied zegt ‘un fiesta di pueblo e ko’ ’ki ta, un fiesta di nos ku nos’ (dit is een feest van het volk, een feest van ons allemaal), redeneert Balentin.

Karnaval 2017 wordt daarentegen door RTV-7 niet alleen op Curaçao, maar ook onder andere in Nederland uitgezonden. Curaçao Carnaval Goes Global (CCGG) vertoont de carnavalsoptocht online in acht verschillende talen. “Ik vind het een goed initiatief om de carnavalsoptochten gratis in Nederland uit te zenden, want Tumba is een unieke muziekstijl. Je moet je erin verdiepen om het te begrijpen.”

Afscheidsparade
De rei di tumba King 2017 gaat vooral genieten van de laatste carnavalsoptocht morgen, de afscheidsparade. Hij is blij dat de Antillianen in Nederland en niet-papiamento sprekende kijkers tenminste Karnaval 2017 wel live kunnen meemaken.

Speciaal voortgezet onderwijs onder hoge druk

26 februari 2017 - 11:02pm

WILLEMSTAD – De laatste jaren schrijven steeds meer scholieren van het funderend onderwijs zich in bij het Arbeid Gericht Onderwijs (AGO), een opleiding georiënteerd op de arbeidsmarkt en bestemd voor MLK-leerlingen (Moeilijk Lerende Kinderen). Het gevolg is dat het speciaal voortgezet onderwijs onder hoge druk staat en de AGO-scholen overvol raken.

Vertegenwoordigers van het VSBO en AGO voor katholieke en openbare scholen erkennen dat het voortgezet speciaal onderwijs onvoldoende gespecialiseerde docenten heeft om aan de vraag te voldoen.

Lisette van Lamoen-Garmers. Foto: Deya Mensche

Aanvullende vereisten
De tijd dat een kind naar het speciaal onderwijs ging omdat het alleen wat meer tijd nodig had om de lesstof te begrijpen, is volgens Lisette van Lamoen-Garmers (directeur generaal van het Rooms-Katholieke Schoolbestuur) voorbij. “Je krijgt nu veel gevallen waarbij de leerling nog meer aanvullende vereisten heeft en soms zelfs medicatie gebruikt. De docent is niet in staat om aan dit soort situaties het hoofd te bieden.”

Wladimir Kleinmoedig – functionaris voor het voortgezet onderwijs van de Openbare Scholen – zegt dat het AGO geschikt materiaal nodig heeft. Ook ontbreken bekwame experts. Volgens Kleinmoedig is de overheid al een tijd bezig om de verschillende (onderwijs)opleidingen te optimaliseren, waarbij de materie en de benadering aan het kind aangepast worden.

Opvoedkundigen
Ook zegt Kleinmoedig dat sociale en emotionele factoren een grote rol spelen bij het functioneren van de leerling. “Hoewel een docent van het voortgezet onderwijs de basisvorming heeft om les te geven op een AGO, zijn er toch opvoedkundigen nodig. Er is interne begeleiding nodig en er zijn sociaal werkers nodig op de scholen, die de docent kunnen helpen om weer het kind te helpen.”

De drie AGO’s van Openbare Scholen hebben slechts twee interne begeleiders. Het aantal uren dat door de overheid betaald wordt is beperkt.

“De overheid moet er voor zorgen dat er een Cluster 4 school komt voor studenten die gedragsproblemen hebben en regelmatig medicijnen gebruiken. Dit zal niet alleen het kind ten goede komen, maar dit schept ook een veiliger omgeving voor de docent”, zegt Van Lamoen-Garmers. Er zijn zeker 200 kinderen in de Katholieke en Openbare schoolsystemen die in aanmerking komen om naar een Cluster 4 school te gaan.

Kleinmoedig wil ook dat de overheid werkt aan een AGO diploma, waarbij in de wet bepaald moet worden waar het kind aan moet voldoen. “Nu krijgen ze slechts een certificaat dat in Nederland onbekend is omdat het praktijkonderwijs is.”

Contactpunt
Kleinmoedig en Van Lamoen-Garmers geven aan dat er een uitgebreider samenwerking moet komen met de arbeidsmarkt, om het onderwijs op de markt te kunnen afstemmen. Tenslotte dringen zij er op aan dat er een persoon moet komen bij het ministerie die verantwoordelijk is voor het VSBO en AGO. “Er moet één contactpunt zijn bij de overheid om deze problemen aan te pakken.”

‘Aanvraag vergunning carnavalstand moeizaam en duur’

26 februari 2017 - 10:14pm

WILLEMSTAD – Het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en het Departement van Volksgezondheid hebben samen met het Informatieloket, nieuwe regels ingevoerd voor het carnavalsseizoen van 2017. Zo wordt er streng gecontroleerd op verkoop van alcohol aan minderjarigen. Ook zijn de kosten van een vergunning voor een stand omhoog gegaan.

Volgens Ronnie Cornelus van de Economische Inspectie wordt carnaval nu als een bijzondere gelegenheid beschouwd, wat een aanvullende vergunning vereist. Ongeveer honderd standhouders hebben een vergunning aangevraagd voor langs de carnavalsroute.

Ronnie Cornelus en Wilferd Labordus. Foto: Deya Mensche

Wilfried Labordus van de GGz gaat over de controle van de hygiëne langs de route en zegt dat elke standhouder een GGD kaart bij zich moet hebben. “Bij de GGD leren ze hoe voedsel op de juiste temperatuur te houden in hygiënische bakken, en ook welke kleding geschikt is om met voedsel om te gaan”, aldus Labordus. Elke stand die de regels overtreedt wordt onmiddellijk gesloten.

Hels karwei
Raisa Franciscio, die al twee jaar met haar stand ‘Sabor di Bandabou’ langs de route staat , heeft gevraagd of de overheid het proces van vergunningen kan stroomlijnen. Het is volgens haar een hels karwei om alle vergunningen op te halen.

Raisa Francisco. Foto: Deya Mensche

Iraida Alberto, die onder de tamarindeboom aan de Soeur Gerardusweg staat, vindt ook dat het proces beter georganiseerd kan worden. Zowel Alberto als Francisco vinden de uitleg van de overheid wel duidelijk, alleen kwam de informatie veel te laat, waardoor standhouders veel moeite moeten doen om hun vergunningen in orde te maken. Maar de 25 gulden extra die de AGKK (Asosashon Gruponan di Karnaval Kòrsou) heeft ingevoerd, bevalt hen totaal niet. “Eerst was het 10 gulden, nu 85 gulden en nou komt er nog eens 25 gulden bij. Het is uitbuiting”, zegt Alberto verontwaardigd.

Cornelus van de inspectie geeft toe dat het een en ander intern niet helemaal volgens de regels is verlopen, en zegt dat MEO dit zal evalueren ‘om te voorkomen dat het volgend jaar weer gebeurt’.

Alberto en Francisco zijn wel lovend over de controle langs de route. “Als we ons aan de regels houden gaat het controleproces heel gemakkelijk en geen enkele functionaris hoeft maatregelen te nemen”, zegt Francisco.

Moeizaam en duur
Ze blijft het de moeite waard vinden om langs de route te verkopen. “Maar de vergunningskosten moeten niet elk jaar hoger worden. Zo wordt de kleine ondernemer uitgeknepen die zijn best doet om vooruit te komen”, zegt ze. Voor Alberto is het proces te moeizaam en te duur geworden. “Ik twijfel of ik na dit jaar wel weer ga staan.”

‘Verharde Curaçaose politiek past in wereldwijde trend’

25 februari 2017 - 4:50pm

“Wat deze week gebeurd is, is afkeuringswaardig, maar de agressie en verharding in de politiek zien we niet alleen hier.” Dat zegt politiek analist Gilbert ‘Gibi ’Cijntje. Hij reageert op de klap die door parlementariër Jacinta Constancia (MFK) werd uitgedeeld in het parlement aan haar collega Giselle McWilliam (MAN). Volgens Cijntje is het nooit eerder zo ver gekomen op Curaçao.

Het beeld van verharding en agressiviteit, vooral in woorden, maar soms ook verder, past wel bij de wereldwijde trend, stelt Cijntje. “Kijk naar Japan, maar ook in Oost Europa, Zuid-Amerika en zelfs de Verenigde Staten. Overal wordt het spel harder.”

Rond de jaren ’70 liepen de spanning op Curaçao ook hoog op. Toen was dat nog in de Eilandsraad. “Verschillende mensen kregen het met elkaar aan de stok en er zouden bijna klappen vallen. Uiteindelijk is dat nooit gebeurd.”

Politiek is veranderd
Politiek activist Stanley Brown was rond de jaren ’70 Statenlid. Op 30 mei 1969 was hij betrokken bij de opstand in Willemstad, die begon als een staking van arbeiders van de Shell-olieraffinaderij en eindigde met de stad in vuur en vlam. Het was een keerpunt in de verhoudingen op het eiland en in de bewustwording en emancipatie van Antillianen. Naar aanleiding van die opstand richtte hij samen met Amador Nita en Wilson Godett de partij FOL (Frente Obrero Liberashon 30 di mei) op.

Toch is de onrust van toen volgens hem niet vergelijkbaar met nu. “Het politieke spel is totaal anders. Mensen die toen in de Staten zaten, waren leraren zoals ik en andere ‘gewone’ burgers. Nu zitten er mensen die stinkend rijk zijn, de gewone burgers zijn uitgerangeerd.”

Ook dit is te zien in andere landen. “Kijk naar de Verenigde Staten. De hele senaat bestaat uit multimiljonairs.” Brown vertelt dat hij als Statenlid 600 gulden per maand ontving, daarnaast had hij een gewone baan. Dat gold voor bijna alle Statenleden. “Je moest dus echt Statenlid willen zijn uit idealisme. Inmiddels is dit bedrag opgeschroefd tot 12.000 per maand. Dan krijg je een ander soort politici.”

200.000 per zetel
Volgens Brown redt iemand zonder geld het ook niet meer. De kosten van een zetel schat hij nu op zeker 200.000 gulden. Het begint al met 700 stemmen om mee te mogen doen. “Men wil voor je stemmen, maar heeft wel nieuwe banden nodig of ander een extraatje. Dan moet er een feestje komen, vervoer naar het feest en ga zo maar door. Alles bij elkaar kost het zeker 200.000 per zetel en iemand moet dat betalen.”

Brown benadrukt dat kosten in Nederland gedekt worden door onder andere contributie van partijleden en subsidie. Hier niet. “Partijen zijn afhankelijk van de elite en die betaalt en bepaalt de visie. Statenleden verbinden zich dus niet aan een partij, maar aan een inkomen en wisselen van partij zonder te knipperen.”

.

Overvallers hadden andere familie op het oog

24 februari 2017 - 10:01pm

KRALENDIJK – Politieagent Ferry Bakx is vorig jaar op 17 augustus op Bonaire om het leven gekomen door schoten van de 21-jarige Venezolaan Nitzael Padilla Gutierrez. Dat bleek op de tweede pro formazitting van de zaak Drum, vandaag in het Gerechtsgebouw in Fort Oranje op Bonaire.

Daar bleek ook dat de groep van zes Venezolanen en de Bonairiaan Rachyt Saragoza volgens het Openbaar Ministerie (OM) een andere familie wilden overvallen.

Buit
Saragoza (41) had de zes naar het eiland gehaald om later in augustus de woning van de familie De Jong te overvallen. Daar zou veel buit te halen zijn. Deze overval was tot in detail voorbereid met onder andere foto’s van het huis, gps-gegevens en informatie over de te roven buit. Omdat ze geld nodig hadden besloten ze op 17 augustus de familie Van Dijk in Sabadeco te overvallen met de fatale gevolgen voor Bakx.

Officier van Justitie Antoinette Doedens had bij de eerste regiezitting op 9 december al aangegeven de tenlastelegging te zullen uitbreiden. Nu blijkt dat volgens het OM de al voorbereidde roof de werkelijke reden was voor de groep van zes Venezolanen om naar Bonaire te komen.

Nitzael Padilla Gutierrez wordt verdacht van het doodschieten van politieagent Ferry Bakx. Foto: Gijs van den Heuvel

Kustwachter
Saragoza had alles goed voorbereid, inclusief de omkoping van een medewerker van de Kustwacht Caribisch Gebied om het zestal aan land te kunnen brengen. Maar voor die omkoping wordt hij niet vervolgd, omdat dit volgens het OM de zaak inhoudelijk niet beïnvloedt. Hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers zei dat op Curaçao nog besloten zal worden of er een zaak tegen de kustwachter komt.

Op een animatie werd getoond hoe de verdachten en de twee agenten na de overval volgens justitie rond het huis in Sabadeco waren gelopen. Bakx viel bij de achtervolging van twee verdachten die de mondi invluchtten, waarna Gutierrez langs rende en op hem schoot toen hij de agent naar zijn heup zag grijpen. Bakx werd in het hoofd en de rug geraakt.

De pers moest de zitting volgen op de patio van Fort Oranje. Foto: Gijs van Heuvel

De inhoudelijke behandeling van de zaak Drum is van 15 tot 17 mei. Dan zullen alle verdachten naar Bonaire gebracht worden. Nu zitten vier van hen om veiligheidsredenen in een Nederlandse gevangenis.

Strafmaat
Alleen Gutierrez zal in mei terecht staan voor doodslag, de andere verdachten voor diefstal met geweld, de dood ten gevolge hebbend. Voor de strafmaat maakt dat niets uit, zei Doedens. De uitspraak is op 7 juni.

Giselle Mc William: ‘Schotte, jij hebt Constancia op mij afgestuurd’

24 februari 2017 - 12:58pm

WILLEMSTAD – “Gerrit Schotte heeft deze hele zaak geregisseerd, hij heeft Jacinta Constancia opdracht gegeven mij een klap te geven.” Dit zijn de woorden van parlementariër Giselle Mc William van de lokale partij MAN, in een reactie op het incident dat gistermiddag in het parlement van Curaçao plaatsvond. Tijdens de openbare vergadering werd Mc William in het gezicht geslagen door parlementariër Jacinta Constancia van de MFK.

Toen Giselle Mc William het woord had tijdens de vergadering, maakte zij opmerkingen over de ‘mondkapjesfraude’, waarvan Constancia een van de verdachten is. Op dat moment zat Constancia in de kantine van het parlement. Toen Mc William uitgesproken was liep Constancia de vergaderzaal binnen en gaf haar een harde klap.


Video: José Manuel Dias

In de mondkapjesfraude-zaak is 365.000 gulden betaald voor de aanschaf van mondkapjes. De spullen zijn vervolgens nooit geleverd.

Parlementariërs Elsa Rozendal (links) en Giselle Mc William hebben beiden aangifte gedaan

Beschuldiging
Tijdens een speciaal belegde persconferentie van de MAN gisteravond, beschuldigde Mc William de leider van MFK, Gerrit Schotte, ervan dat hij al wist wat er ging gebeuren. Mc William baseert dit op de opname van de vergadering, waar te zien is dat Schotte samen met Constancia de vergaderzaal binnenloopt.

“Hoe is het mogelijk dat je iemand een vrouw ziet slaan en dat je voorbij loopt alsof er niets aan de hand is?”, vraagt Mc William zich af. Op de opname is te zien dat ook parlementariër Meindert ‘Menki’ Rojer van Kòrsou di Nos Tur, de partij van Amparo Dos Santos, en de onafhankelijke parlementariër Melvin ‘Mac’ Cijntje samen met Schotte binnenkomen.

Schotte liet na het incident weten dat hij de actie van zijn partijgenoot niet goedkeurt maar haar pijn begrijpt. “Jacinta zit fout, ik keur geweld niet goed. Maar het proces dat nu gaande is, is frustrerend. De pers en het parlement vallen ons en onze familie aan en dat gaat te ver. Ze verloor de controle.” Schotte heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen van Mc William.

Sinds de val van het kabinet Koeiman op 12 februari lopen de spanningen hoog op in het parlement. Onder leiding van Schotte hebben twaalf parlementariërs een interim-kabinet gevormd. De gouverneur heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven die op 28 april moeten plaatsvinden. De groep van Schotte wil deze verkiezingen laten annuleren en door blijven regeren met het interim-kabinet.

Mishandeling en bedreiging
In opdracht van de officier van Justitie is er een strafrechtelijk onderzoek begonnen en is de detentie van parlementariër Constancia verlengd. Er zijn twee klachten ingediend tegen Constancia. Mc William heeft een klacht ingediend wegens lichamelijke mishandeling terwijl haar partijgenoot, parlementariër Elsa Rozendal, een klacht heeft ingediend wegens bedreiging van haar persoon.


Parlementariër en oud-minister Jacinta Constancia slaat haar collega Giselle Mc William in het gezicht. Beeld: Yves Guillaume Cooper

Jandino Asporaat afgekraakt om ‘black face’ bericht op Facebook

23 februari 2017 - 4:32pm

AMSTERDAM – “Dat je als zwarte man zo laag kan zinken voor een paar euro’s. Gadverdamme zeg.” Dit is één van de honderden woedende reacties die de Curaçaose komiek, Jandino Asporaat, woensdag over zich heen kreeg naar aanleiding van een Facebook-bericht op een fanpagina. In dat bericht worden onder andere de zwarte typetjes van Jandino aanbevolen als outfit voor carnaval.

‘Ordinaire black face promotie’, noemen tegenstanders het Facebook-bericht. Jandino zegt dat hij het bericht ‘helemaal niet heeft geplaatst’ en dat het om een ‘fan-pagina gaat waar hij niets over te zeggen heeft.’

De Facebook post die honderden woedende reacties kreeg en inmiddels is verwijderd – foto: Facebook fanpagina Jandino Asporaat

Woedende reacties
De Curaçaose komiek vertelt hoe hij ‘met verbazing’ alle woedende reacties heeft gelezen. Waaronder ook die van de Arubaanse Chantelle Jeandor uit Den Haag. Zij maakt Jandino in maar liefst drie talen duidelijk hoe ‘zeer hij zich moet schamen.’

Het Facebook-bericht heeft Jandino niet geplaatst en hij wil er daarom ook niet over oordelen: “Ik maak gewoon typetjes en dat vinden mensen leuk en ik ben daar heel succesvol in. Zwarte en witte mensen doen mij na. Er worden ieder jaar weer carnavalspakjes voor verkocht. Iedereen moet lekker doen waar-ie zin in heeft.”

Jandino wordt vaker verweten dat hij geen standpunt inneemt, bijvoorbeeld in de Zwarte Piet-discussie. “Als ik nu iedere dag op tv ga schreeuwen dat ik tegen zwarte piet ben dan helpt dat echt niks. Denk je nou echt dat als we zwarte piet weghalen jij morgen de directeur van Shell wordt? Het is maar een verflaag, het probleem ligt veel dieper.”

Een ‘verrader’ of een ‘marionet van witte mensen’, zoals hij op Facebook wordt genoemd, vindt Jandino zichzelf absoluut niet: “Als jij jezelf herkent in Judeska of een van mijn andere typetjes dan zegt dat wat over jezelf en niets over mijn gedachten. Ik heb dertig typetjes, die niet allemaal zwart zijn, en eigenlijk zeg je dan dat ik bepaalde typetjes niet mag doen omdat jij jezelf daarin teveel herkent. Onzin is dat, André van Duin mocht ook gewoon al zijn typetjes doen.”

Bon Bini Holland
Het is niet de eerste keer dat Jandino kritiek krijgt op zijn werk. En die komt vaak van zijn eigen eilandgenoten: “Toen de film Bon Bini Holland in 2015 uitkwam vonden veel mensen dat ik verkeerd bezig was omdat ik een Curaçaoënaar als crimineel zou neerzetten.”

“Terwijl dat juist niet het geval was. Deze mensen hadden de film niet eens gezien. Net zoals nu met deze Facebook-post, mensen kijken niet verder en zoeken gewoon een excuus om mij naar beneden te halen. Ze zouden juist blij moeten zijn dat een zwarte jongen succes heeft. In plaats daarvan zien we een groep zwarte mensen die een succesvolle zwarte jongen kapot maakt op social media.”

Post verwijderd
Wel heeft hij contact opgenomen met de beheerder van de pagina en gevraagd om duidelijk te maken dat de pagina niet door Jandino zelf wordt beheerd. De post is inmiddels van de pagina verwijderd.

Een greep uit de vele reacties op het carnavalsbericht van een fanpagina op Facebook.

Aruba en Nederland in gesprek over permanent financieel toezicht

23 februari 2017 - 2:15pm

ORANJESTAD – Nu het College Arubaans financieel toezicht (CAft) nog een jaar te gaan heeft voordat het officieel wordt opgedoekt, gaan Aruba en Nederland met elkaar in gesprek over een permanent vervolg op financieel toezicht. Dit bevestigen zowel minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties als minister Angel Bermudez van Financiën.

Wil Aruba dat Nederland intekent op de uitgifte van Arubaanse staatsobligaties om zo een voordelige rente te krijgen, dan zal er sowieso sprake moeten zijn van toezicht, aldus Plasterk. Bermudez vindt dat dit gebonden moet zijn aan andere criteria.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/caft2017.mp3 Ariën Rasmijn in gesprek met de Arubaanse minister Angel Bermudez en de Nederlandse minister Ronald Plasterk

Plasterk was kort op Aruba en sprak onder meer met gouverneur Alfonso Boekhoudt, premier Mike Eman en minister Bermudez. Volgens de Nederlandse minister sneed Bermudez zelf het onderwerp aan van een vervolg op het Caft.

Minister van Financiën Angel Bermudez. Foto: Ariën Rasmijn

Bermudez verklaart dat het voor Aruba van belang is dat er een vorm van permanent toezicht op de openbare financiën komt. Hoe en door wie dit toezicht wordt uitgevoerd is iets waarvan beide ministers zeggen dat het in het komende jaar door Aruba en Nederland zal moeten worden besproken. Het mogelijk permanent maken van het CAft vindt Bermudez nog een politiek beladen kwestie.

Staatsobligaties
Aruba wil nog altijd dat Nederland intekent op obligatieleningen op de internationale markt die Aruba aangaat. Dat scheelt namelijk behoorlijk wat op rente. Minister Plasterk vindt dat als Nederland hiermee akkoord gaat, daar tegenover moet staan dat Aruba een vorm van permanent financieel toezicht aanvaardt. Alle andere landen binnen het Koninkrijk, of het nou vanuit Den Haag of Brussel is, hebben dit ook.

Minister Bermudez vindt dat eerst moet worden gekeken naar bijvoorbeeld het in 2013 door Plasterk en premier Eman ondertekende Witte Donderdag-akkoord. Daarin staat onder meer dat Nederland zal overwegen om in te tekenen op grond van in het Koninkrijk en internationaal gehanteerde criteria.

Spanningen tussen Den Haag en Sint-Eustatius blijven oplopen

23 februari 2017 - 12:29am

ORANJESTAD – Sint-Eustatius en Nederland lijken nog geen toenadering te hebben gevonden. Volgens de lokale coalitie zou de hoogste ambtenaar namens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties (BZK) niet transparant zijn geweest over zijn bezoek aan het eiland vorige week.

Reden voor meer wantrouwen tegenover Den Haag zijn de drie Nederlandse ambtenaren die op het eiland achterblijven na het bezoek van de BZK-delegatie, die er was onder leiding van secretaris-generaal Richard van Zwol.

De ambtenaren willen met lokale bestuurders vergaderen, maar weigeren telkens te vertellen wie ze precies zijn en waarover zij precies willen afspreken. Dat laat een mailwisseling tussen de Nederlandse ambtenaren en lokale bestuurders zien.

‘Slinkse manieren’
De coalitiefracties PLP en Merkman zeggen onaangenaam verrast te zijn, omdat het ministerie de komst van de ambtenaren zou hebben verzwegen – terwijl er nog gevraagd werd voor ‘open en eerlijke’ gesprekken. Voor de lokale coalitie komt dit incident met de Nederlandse ambtenaren bovenop de stapel aan voorbeelden die zij zeggen te hebben over de ‘slinkse manieren’ waarop Nederland met het eiland omgaat.

In een recente brief schrijven dezelfde coalitiefracties aan de secretaris-generaal: “Het is te betreuren dat, ondanks de eerlijke en open gesprekken die we dachten dat we met u en uw delegatie hadden, het nu duidelijk is dat u niet open, transparant of te goeder trouw was tijdens uw bezoek. Het is duidelijk dat u niet de bedoeling had om bekend te maken wat het doel en de intenties waren van uw bezoek, namelijk om stilletjes het lokale bestuur over te nemen onder het mom van ondersteuning aanbieden voor ‘capaciteit opbouwen’.”

Dialoog
Afgelopen week stuurde Sint-Eustatius nog een uitgebreide brief aan minister Plasterk met verschillende aantijgingen, waaronder dat hij niet transparant zou besturen. Het lokale bestuur wacht in de tussentijd op antwoord van de over hun voorstel voor een dialoog tussen het eiland, Nederland en verschillende instellingen over de situatie op het eiland.

Ook worden het bestuur van Sint-Eustatius en BZK het niet eens over de benoeming van een waarnemend gezaghebber. BZK heeft de in Nederland omstreden topambtenaar Jenny Thunnissen voorgedragen; Sint-Eustatius gaat hier absoluut niet mee akkoord. De lokale coalitie heeft zelf Alida Francis voorgedragen. Zij werkt bij de communicatie afdeling van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN).

Sint-Eustatius wil geen (tijdelijk) waarnemende gezaghebber maar gelijk een vaste gezaghebber benoemen voor de komende 6 jaar. Het eiland zit zonder een gezaghebber sinds het aftreden van Gerald Berkel in april 2016. Huidig waarnemend gezaghebber Julian Woodley is volgens het bestuurscollege ongeschikt.

Verkeerde keelgat
Maar met name het strenge financiële toezicht zit de Statianen dwars, maar ook de volgens hen voortdurende, niet onderbouwde, aantijgingen van onbehoorlijk bestuur schieten de Statiaanse overheid steevast in het verkeerde keelgat.

Het bestuurskantoor van St. Eustatius

Volgens eilandsraadslid en leider van Progressive Labour Party (PLP) Clyde van Putten zijn de beschuldigingen niet gesubstantieerd en gebaseerd op roddel. “De beschuldigingen van wanbestuur en slecht financieel bestuur houden geen stand. Het huidige financieel toezicht door het Cft en het ministerie verzekert een begrotingsevenwicht en voorkomt dat er uitgaven buiten de begroting om kunnen worden gedaan, zonder voorafgaande goedkeuring van de minister.”

Openhartige discussies tussen delegatie uit Den Haag en Statia

22 februari 2017 - 1:19pm

ORANJESTAD – Het bestuurscollege van Sint-Eustatius heeft een openhartige discussie gevoerd met een delegatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, die onder leiding van secretaris-generaal Hans van Zwol een bezoek aan het eiland bracht.

Een brief van het bestuurscollege aan minister Ronald Plasterk, waarin Statia aangaf de dialoog met Den Haag te willen herstellen, vormde de hoofdmoot van de gesprekken.

“Ik bedank Van Zwol en zijn delegatie dat zij de tijd hebben genomen om naar onze zorgen te luisteren, alsmede voor de open discussies die zijn gevoerd, en voor de open blik waarmee gekeken is naar samenwerking om tot structurele oplossingen te komen”, liet gedeputeerde Charles Woodley na het overleg weten.

Verkeerde keelgat
Met name het strenge financiële toezicht zit de Statianen dwars, maar ook de volgens hen voortdurende, niet onderbouwde, aantijgingen van onbehoorlijk bestuur schieten de Statiaanse overheid steevast in het verkeerde keelgat.

Het bestuurskantoor van St. Eustatius

Volgens eilandsraadslid en leider van Progressive Labour Party (PLP) Clyde van Putten zijn de beschuldigingen niet gesubstantieerd en gebaseerd op roddel. “De beschuldigingen van wanbestuur en slecht financieel bestuur houden geen stand. Het huidige financieel toezicht door het Cft en het ministerie verzekert een begrotingsevenwicht en voorkomt dat er uitgaven buiten de begroting om kunnen worden gedaan zonder voorafgaande goedkeuring van de minister.”

Onderlinge samenwerking
Tijdens het overleg hebben beide partijen afgesproken om de onderlinge samenwerking en communicatie te verbeteren. Ook zal bekeken worden of wet- en regelgeving zodanig kunnen worden aangepast opdat de lokale overheid beter kan functioneren, en het bestuurlijke en financiële toezicht kunnen worden versoepeld.

Beide partijen kwamen overeen dat wederzijds respect, vertrouwen en korte en directe communicatielijnen de basis voor toekomstig overleg dienen te vormen. De voorstellen zullen binnenkort aan minister Plasterk worden voorgelegd.

Nederlandse interventie vanwege falende luchtvaartinspecties op Aruba en Curaçao

20 februari 2017 - 11:40pm

ORANJESTAD – Nederlandse inspecteurs gaan de luchtvaartinspecties op Aruba en Curaçao tijdelijk ondersteunen. Deze interventie is ‘noodzakelijk om de luchtvaartveiligheid hoog te houden’, zegt de Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een bliksembezoek aan Aruba.

De regeringen van Curaçao alsook Aruba en Nederland hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Aanleiding is het verslag dat de staatssecretaris die verantwoordelijk is voor Infrastructuur kreeg, nadat de afgelopen weken Nederlandse inspecteurs de luchtvaartinspecties van Aruba en Curaçao bezochten.


Staatssecretaris Dijksma over Inselair en inspectie (bijdrage: Sharina Henriquez)

“Ze zijn met een heel kritisch rapport gekomen, op dossier Curaçao nog veel kritischer dan op dossier Aruba. De situatie op Curaçao is zeer zorgelijk als het gaat om het toezicht op de luchtvaartveiligheid en ook de situatie bij Inselair zelf.”

De situatie is vooral bij de luchtvaartinspectie op Curaçao zeer zorgelijk, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma – foto: Sharina Henriquez

Het verschil is dat de Arubaanse inspectie heeft gehandeld, zegt Dijksma. “De vliegtuigen van Inselair vliegen op dit moment niet, dus de inspectie hier doet zijn werk. Want die heeft kennelijk geconstateerd dat het niet verantwoord was om die vliegtuigen in de lucht te laten gaan.”

Op de vraag of de vliegtuigen van Inselair op Curaçao die nog wel vliegen dan wel veilig zijn, nu blijkt dat de inspectie daar faalt, zegt ze: “Ik vind niet dat toezicht op die vliegtuigen goed genoeg is. En daarmee kan je niet 100 procent garanderen wat je wel wil, dat je er alles doet om zo veilig mogelijk te laten zijn.”

Openbaar vervoer
“De Nederlandse regering is zich heel erg bewust dat de luchtvaartmaatschappijen hier functioneren als soort openbaar vervoer”, zegt Dijksma. “Het is van groot belang dat die verbindingen blijven. Maar het is ook van belang dat die verbindingen veilig zijn.”

Voor de langere termijn is afgesproken om met alle betrokken landen in het Koninkrijk te kijken hoe de verbindingen tussen de eilanden gegarandeerd kunnen worden. “Ik heb wel één ding heel helder gemaakt. De Nederlandse regering gaat geen geld stoppen in een individuele airline.”

De Nederlandse regering heeft een vliegverbod voor Nederlandse ambtenaren afgegeven. Maar vanwege gebrek aan informatie, zegt Dijksma, vond ze het ‘te ver gaan om een echt reisverbod voor iedereen af te vaardigen.’

Strijd om privacy van verdachte agenten in zaak-Mitch Henriquez

20 februari 2017 - 6:26pm

SCHIPHOL – Twee agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez in 2015, stonden vandaag afgeschermd in de rechtbank op Schiphol voor de rechter. Grootste twistpunt tijdens de regiezitting was het vrijgeven van de persoonsgegevens van de verdachten aan de advocaten van de nabestaanden. De rechter vindt de privacy van de verdachten zwaarder wegen.

De twee verdachten zaten, gekleed in politie-uniform, achter een scherm. Zij zijn alleen zichtbaar voor de rechtbank. Hun namen worden aangeduid met DH01 en DH02. Hun stemmen zijn vervormd en daarom moeilijk te verstaan. Ook de advocaten van de nabestaanden, Gerald Roethof en Richard Korver, de namen van de verdachten niet weten.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/jenniferkorver.mp3 Jennifer Petrocthi, ex-vrouw van Mitch Henriquez en advocaat Richard Korver in gesprek met Pieter Hofmann

Nabestaanden van Mitch Henriquez arriveren bij de rechtbank met advocaat Richard korver. Foto: Pieter Hofmann

Volgens de rechter worden de twee agenten ernstig bedreigd, net als drie andere agenten die niet worden vervolgd in deze zaak. Maar deze privacy, die volgens Roethof zelfs terreurverdachten en vermeende moordenaars nog niet krijgen, valt slecht bij de nabestaanden.

Er klinkt gemor op de publieke tribune. Advocaat Korver: “Die bedreigingen dateren van vorig jaar. Ik vraag me af hoe actueel die dreiging is.” Hij voegt er tijdens de zitting aan toe vermoedelijk informatie over een van de verdachten te hebben, maar kan die nu niet verifiëren.

Mitch Henriquez. Foto: Facebook

De inhoudelijke behandeling van de zaak begint 6 april. Er zijn vijf procesdagen voor uitgetrokken. De nabestaanden van Henriquez hadden liever de zaak aangehouden omdat er nog een procedure loopt om vervolging af te dwingen van drie andere agenten (DH03 tot en met 05). De rechter denkt dat de zaak daarmee tot een jaar vertraagd zou kunnen worden en houdt de zaak daarom niet nog langer aan.

De 42-jarige Arubaanse Henriquez kwam in de zomer van 2015 om door politiegeweld in het Haagse Zuiderpark. Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij zijn aanhouding staan terecht voor zware mishandeling met de dood als gevolg.

‘Twijfels over onpartijdigheid van gouverneur op Curaçao’

20 februari 2017 - 4:04pm

WILLEMSTAD – Analist en ex-politicus Ricardio Isebia heeft vragen bij het optreden van de gouverneur tijdens de laatste politieke crisis op Curaçao. “Ik twijfel aan gouverneur Lucille George-Wout’s onpartijdigheid”, zegt Isebia.

Hij wil weten wat de werkelijke reden is dat de gouverneur – de vertegenwoordiging van de koning op het eiland – heeft gekozen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven en niet een regering te vormen met de nieuwe meerderheid van de oppositie.

Aan de andere kant zegt analist en ex-politicus Rufus Mc. William dat de gouverneur geen andere keus had. “De gouverneur is het hoofd van de regering en moet als zodanig de besluiten die de regering neemt ondertekenen. De gouverneur kan wel de regering het advies geven zich beter te beraden”, legt Mc. William uit.

Oud-premier Gerrit Schotte. Foto: Anneke Polak

Op 12 februari zegden de parlementariërs Melvin ‘Mac’ Cijntje en Sherwin Leonora van Pueblo Soberano (PS) hun steun aan het kabinet Koeiman op. Zij voegden zich bij de oppositie onder leiding van de partij van oud-premier Gerrit Schotte, de MFK, om een nieuwe regering te vormen. De reden voor de breuk was onenigheid tussen de fractie van de PS en minister Suzy Camelia-Römer (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning) van de christelijke partij PNP over de zonificatiewet.

Verzoeken
Op dezelfde dag tekende een groep van elf parlementariërs van de oppositie een brief, waarin zij aangaven dat er een meerderheid in het parlement was en dat er een nieuwe regering gevormd kan worden. De gouverneur verkoos het verzoek van het kabinet Koeiman om het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven voor 28 april aanstaande. Dit ondanks dat het verzoek van de elf parlementariërs veel eerder was neergelegd bij de gouverneur.

Politiek analist Professor Doctor Gilbert ‘Gibi ’Cijntje zegt dat de gouverneur minder taken toebedeeld moet krijgen : “Het instituut “gouverneur” moet gedepolitiseerd worden en hiermee de perceptie voorkomen die er momenteel is, dat de gouverneur bepaalde Nederlandse politieke en economische belangen bevoordeelt. De eerste stap is om het benoemen van informateurs en formateurs bij de gouverneur weg te halen en dit over te laten aan het parlement, net als in Nederland.”

Naast het wegnemen van de politieke macht bij de gouverneur stelt Cijntje een nieuw kiesstelsel voor op grond van districten (wijken), waarbij de premier direct verkozen wordt.

Paleis van de gouverneur op Curaçao. Foto: José Manuel Dias

Ontslag van ministers
Het besluit van kabinet Koeiman om de twee ministers van de PS, Jaime Cordoba en Rutmilda Larmonie-Cecilia te ontslaan, heeft een kettingreactie veroorzaakt die uitmondde in een openbare vergadering van het parlement afgelopen vrijdag. De meerderheid van elf koos een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter en stuurde vier demissionaire ministers en de gevolmachtigde minister naar huis.

Gisteren werd bekend dat nog een parlementariër, Gassan Dannawi, zich heeft aangesloten bij de nieuwe meerderheid in het parlement onder leiding van Schotte.

Interim-regering
De enige twee ministers die gespaard bleven waren premier Hensley Koeiman en de minister van Justitie Ornelio Martina. De nieuwe meerderheid heeft een verzoek ingediend bij de gouverneur om Rutmilda Larmonie-Cecilia van de PS te benoemen tot formateur van een interim-regering.

‘InselAir heeft zichzelf in een hoek gezet’

17 februari 2017 - 5:29pm

ORANJESTAD – “Het probleem bij InselAir is de onderhoudsplanning. Ze hebben zichzelf in een hoek gezet, waardoor alle vliegtuigen bijna gelijktijdig toe waren aan grote onderhoudsbeurten.” Dat zegt de Canadese vliegtuigexpert Bryce Fisher. Hij is ingehuurd om handhavingsprogramma’s te maken voor de Curaçaose luchtvaartautoriteit CCAA.

Toch zegt Fisher dat de onderhoudsafdeling van de luchtvaartmaatschappij ‘goed werkt en de vliegtuigen geregistreerd op Curaçao veilig zijn’. De Arubaanse luchtvaartinspectie moet nog met hun bevindingen hierover komen. “De onderhoudsafdeling op Curaçao wordt nu geëvalueerd”, aldus directeur van de Arubaanse luchtvaartinspectie Edwin Kelly.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/brycefisher.mp3 Bryce Fisher in gesprek met Sharina Henriquez (Engels)

De onderhoudsafdeling is opnieuw in opspraak gekomen. Het hoofd van deze afdeling zou handelen in vliegtuigonderdelen en zijn ontslagen. InselAir ontkent dit.

Bryce Fisher van CCAA. Foto: Sharina Henriquez

Handel in vliegtuigonderdelen
Maandag zette de Curaçaose minister van Vervoer Suzy Camelia-Römer twee luchtvaartinspecteurs op non-actief. Dit in verband met ‘geruchten’ dat deze op loonlijst zouden staan van Insel en ook bedrijven hebben die handelen in vliegtuigonderdelen. CCAA zegt dat die beslissing door het ministerie is genomen, en niet door de Curaçaose luchtvaartautoriteit zelf.

InselAir-oprichter Edward Heerenveen staat nog altijd vierkant achter zijn onderhoudsafdeling. Hij zegt wel dat sinds 100 miljoen dollar vast kwam te zitten in Venezuela door de crisis in dat land, er tekort aan geld was bij Insel.

“Als je niet voldoende geld hebt voor onderdelen, moet je wachten tot je ze hebt. Want anders kan je niet vliegen. Je onderhoud mag er niet onder lijden. Als een vliegtuig niet op tijd gemaakt kan worden, dan blijft die staan en heb je vertragingen. ”

Heerenveen zegt ook dat Insel bezig was met een strategische partner om het bedrijf weer recht op zijn poten te zetten. “Wij hadden de overheid niet nodig gehad als wij de strategische partner op tijd hadden binnen kunnen halen.”

Miljoenen
Dat is volgens hem uiteindelijk niet gelukt omdat de vliegtuigen aan de grond werden gezet. Deze moeten snel weer de lucht in, benadrukt Heerenveen: “Want ik verlies elke dag miljoenen.”

Lees ook: Insel-oprichter Heerenveen: ‘Er zijn rare dingen aan de hand’

InselAir-oprichter Heerenveen: ‘Er zijn rare dingen aan de hand’

17 februari 2017 - 5:28pm

ORANJESTAD – InselAir-oprichter Edward Heerenveen is er op gebrand om de ‘ware’ reden achter de beslissing van de Arubaanse luchtvaarinspectie – om vorige maand bijna de hele Arubaanse InselAir vloot aan de grond te leggen – te achterhalen.

Volgens Directie Luchtvaart Aruba was er na een aantal technische incidenten in januari sprake van een ‘trend’. De directie besloot zes van de zeven vliegtuigen aan de ketting te leggen om te kijken of er een verband is, zo vertelt directeur van de Arubaanse luchtvaartinspectie Edwin Kelly. Maar Heerenveen heeft vermoedens dat er een andere reden is. “Maar dat blijven mijn vermoedens.”


Edward Heerenveen in gesprek met Sharina Henriquez

Heerenveen: “Als je in deze industrie niet aan regels houdt, komt dat gelijk naar buiten. Iedereen controleert iedereen. Daarom moet je heel voorzichtig zijn met beschuldigingen dat InselAir of een andere maatschappij onveilig is. Want in Amerika klagen ze je aan.”

Op Curaçao doen we dat niet zo, zegt Heerenveen. “We kijken naar wat er verkeerd is en dan verbeteren wij het wel, zo gaan we om met elkaar. Maar om vliegtuigen zolang aan de grond te houden, dat vind ik een beetje te gek.”

Volgens Edward Heerenveen zit er meer achter het Arubaanse vliegverbod. Foto: Sharina Henriquez

‘Niet gecontroleerd’
Dat het Amerikaanse consulaat en vlak erna de Nederlandse overheid verbood om personeel met Insel te laten vliegen, zegt volgens Heerenveen niets over de veiligheid of slecht onderhoud. “Wie heeft tegen Amerika gezegd dat wij niet veilig zijn? Zij hebben het niet gecontroleerd. Zij hebben het doorgekregen van Aruba. Nederland heeft het ook gehoord van Aruba.”

“Wij zitten nu met het probleem”, gaat Heerenveen verder. “Er zijn rare dingen aan de hand. Twee maanden voordat Amerika zegt dat wij niet veilig zijn, hebben zij een audit gehouden. Glansrijk, ‘zero findings’, nul. En dan ineens ‘out of the blue’ ben je niet goed. ”

Lees hier verder: ‘InselAir heeft zichzelf in een hoek gezet’

Sint-Eustatius wil ruzie met Nederland bijleggen

16 februari 2017 - 4:41pm

ORANJESTAD – De Caribische gemeente Sint-Eustatius wil dat er zo snel mogelijk een groot overleg komt met de Nederlandse regering om de onderlinge ruzie op te lossen. Die ruzie gaat over de financiën en de manier waarop Nederland met het bestuur van het eiland omgaat.

Sint-Eustatius heeft dinsdag een brief gestuurd naar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met de dialoog wil het eiland voorkomen dat de situatie ‘escaleert en verslechtert.’

In de brief wordt onder andere over de strenge financiële toezicht op de gemeentekas gesproken en over de rol van minister Plasterk. Hij zou onafhankelijke adviezen negeren en zijn ambtenaren zouden regels overtreden. Wanneer het eiland kritiek heeft, wordt dat door de Nederlandse regering ‘genegeerd’ of ‘bestraft’ met sancties en het ‘stopzetten van bepaalde contacten’, staat onder meer in de brief.

Het ministerie van BZK bevestigt de brief te hebben ontvangen, maar wil nog niet op de pijnpunten van Sint-Eustatius reageren. De woordvoerder van minister Plasterk laat in een korte reactie weten dat de hoogste ambtenaar van BZK donderdag en vrijdag een bezoek brengt aan het eiland ‘om de verhoudingen tussen Nederland en Sint-Eustatius te verbeteren’. “De situatie is zorgelijk”, vertelt de woordvoerder. “Voor Nederland is het ook belangrijk dat daar wat aan gedaan wordt.”

De 7 pijnpunten van Sint Eustatius
Op basis van de brief en gesprekken met de lokale coalitie
1. De strenge financiële toezicht
Nederland eist dat Sint-Eustatius de financiën op orde krijgt. De controle zou zo streng zijn, dat er volgens het lokale bestuur sprake is van een vicieuze cirkel. Om bijvoorbeeld water en wc-papier te kopen, moet de gemeente eerst toestemming vragen aan een bewindspersoon die de minister heeft aangewezen. 2. Nederland negeert regels
Nederland zou volgens het eilandbestuur tegen de regels in instructies geven aan de gezaghebber [burgemeester, red.] om sommige besluiten van het lokale parlement niet te ondertekenen.  3. De ‘publieke aantijgingen’ van minister Plasterk
Volgens Sint-Eustatius doet de minister serieuze beschuldigingen over onbehoorlijk bestuur op het eiland, zonder dat te onderbouwen. 4. Geen reactie op brieven uit Sint-Eustatius
Dit zijn brieven zoals de officiële protestbrief naar premier Mark Rutte over meer autonomie en verschillende brieven aan de Tweede Kamer die onbeantwoord blijven. 5. Nederland handelt ‘subjectief’
Nederland zou handelen op ‘vooroordelen’: roepen dat het bestuur verbeterd moet worden, zonder dat er meetbare richtlijnen en criteria zijn. 6. Adviezen worden genegeerd
Onafhankelijke adviezen zouden ‘op selectieve wijze’ opzij gelegd worden door Nederland. Vooral over de financiën. 7. Kritiek wordt ‘genegeerd’ en ‘bestraft’ door de minister
Volgens Sint-Eustatius is kritiek vanuit het eiland aan Den Haag één van de redenen waarom minister Plasterk Rijksambtenaren verbiedt om rechtstreeks contact met de lokale ambtenaren en bestuurders te hebben.

Dialoog met alle betrokkenen
Sint-Eustatius vraagt om de dialoog te houden onder een ‘neutrale voorzitter’, om zo meer transparantie te krijgen. Alle instellingen die bij de ruzie betrokken zijn, zouden volgens de eilandraad moeten deelnemen: het eilandbestuur, de Rijksvertegenwoordiger, het ministerie van BZK en de instellingen die nu direct te maken hebben met de financiën van het eiland – het College Financieel Toezicht, en de bedrijven PwC en KPMG.

MRI-scan ontbreekt nog steeds op Bonaire

14 februari 2017 - 3:28pm

KRALENDIJK – Elke week moeten patiënten van Bonaire, een bijzondere gemeente van Nederland, naar Aruba voor een MRI-scan. Op Bonaire is zo’n apparaat niet beschikbaar.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid stuurde eind december 2016 een doorlichting van de gezondheidszorg in Caribisch Nederland naar de Tweede Kamer. Daarin wordt geconstateerd dat er sinds 2010 grote vooruitgang is geboekt. De zorg is beter georganiseerd en er zijn meer faciliteiten, maar een MRI-scan ontbreekt nog steeds. Elke zaterdag gaan ongeveer dertien patiënten met een vlucht van EZ Air naar Aruba.

Fundashon Mariadal, het ziekenhuis van Bonaire, wil graag een MRI-scanner. Foto: Gijs van den Heuvel

In haar begeleidende brief aan de Kamer spreekt minister Schippers over prioriteiten voor de komende jaren. Dat zijn vooral organisatorische zaken en ook de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Maar over extra voorzieningen zwijgt ze.

Geen besparingen
Wel stelt Schippers dat het zorgstelsel nog in opbouw is en dat er voorlopig geen sprake kan zijn van besparingen.

Het ziekenhuis op Bonaire, Fundashon Mariadal, heeft er sinds 2010 een aantal specialismen bij gekregen. Er is ook een radioloog, die een CT-scanner tot zijn beschikking heeft, maar geen MRI-scan. Met zo’n apparaat kan het binnenste van het lichaam in beeld worden gebracht.

Medisch Manager Theo Braeken Foto: Belkis Osepa

“Die staat hoog op de agenda”, zegt medisch manager Theo Braeken van Mariadal. “Maar dat moet nog allemaal worden uitgewerkt. Het gaat niet alleen om het apparaat zelf, er zal ook een technicus moeten zijn om zo’n scanapparaat te onderhouden en eventueel te repareren. Daar moet financiering voor geregeld worden.” Het gaat om een behoorlijke investering van zeker enkele honderdduizenden dollars.

Kwetsbaar
Dat een MRI-scanner een kwetsbaar apparaat is blijkt wel op Curaçao, waar de scan van het Sint Elisabeth Hospitaal regelmatig kapot is. Dat was in 2013 de directie aanleiding voor het opzetten van een luchtbrug tussen Bonaire en Aruba.

Die luchtbrug werkt goed, zegt Braeken. De wachtlijst is met zo’n drie tot vier weken niet lang. “De radiologen op Aruba behandelen onze patiënten buiten de gewone stroom om, dus het gaat niet ten koste van de patiënten daar. En de vluchten zijn zo comfortabel mogelijk.”

Voor patiënten met extra risico of spoedeisende hulp, zoals bij een verlamming, is het mogelijk de speciale air ambulance in te zetten. Daarin wordt bijvoorbeeld de luchtdruk op zeeniveau gehouden.

Liever op eigen eiland
In principe worden de patiënten zaterdagavond weer naar huis gebracht, maar soms is een overnachting op Aruba nodig. “Het is nooit prettig voor de patiënten om van het eiland af te moeten.”